ŠTETA NIJE VELIKA

Sony neće preskupo platiti hakiranje

06.02.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Trošak popravka štete nakon hakerskog upada i potrage za počiniteljima bit će, čini se, značajno niži od očekivanih sto milijuna dolara (oko 620 milijuna kuna)

Sony Pictures vjerojatno je skupio stotine milijuna dolara vrijednog neželjenog publiciteta zbog lanjskog hakerskog upada u njihov sustav. Trošak sanacije štete bit će, izgleda, tek manji dio tog iznosa.

Sonyjevo preliminarno financijsko izvješće za treći kvartal otkrilo je kako ta tvrtka planira izdvojiti 15 milijuna dolara (oko 93 milijuna kuna) kako bi pokrila troškove istrage i krpanja sigurnosnih propusta.

To je prva službena procjena financijskog učinka hakerskog napada zbog kojeg je Sony morao ugasiti svoju računalnu mrežu na nekolikotjedana i odgoditi objavu tromjesečnih financijskih rezultata. Po pojedinim procjenama, hakerski napada Sony je mogao koštati i do sto milijuna dolara (oko 620 milijuna kuna).


Upad je otkriven krajem studenog prošle godine. Pokazao se ozbiljnijim i raširenijim no što se isprva vjerovalo. Odgovornost je preuzela skupina Guardians of Peace #GOP, koja je objavila i kako se dokopala internih tvrtkinih podataka.

Dio su pustili u javnost - privatne podatke više od 47 tisuća poznatih i slavnih osoba, slobodnjaka te bivših i sadašnjih Sonyjevih zaposlenika. Procurilo je i nekoliko filmova koji tek trebaju biti pušteni u distribuciju, kao i prepiske direktora Sony Pictures.

Hakeri, koji prema tvrdnjama FBI-ja operiraju iz Sjeverne Koreje, navodno su pokušali spriječiti puštanje u distribuciju satiričkog filma The Interview, u kojem glavni likovi bivaju uvučeni u CIA-inu zavjeru s ciljem ubojstva sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Snimljen s budžetom od oko 44 milijuna dolara (oko 273 milijuna kuna), ubrao je 15 milijuna dolara (oko 93 milijuna kuna) tijekom prvog vikenda, iako je bio dostupan u razmjerno malom broju kino dvorana i online na zahtjev.

Izvor:CNET