ČISTA MOĆ SUNCA

Solarni zrakoplov kreće na let preko SAD-a

04.04.2013 u 10:29

Bionic
Reading

Zrakoplov na solarni pogon koji je prošlih godina oduševio europske obožavatelje zrakoplovstva svoje će mogućnosti uskoro demonstrirati na putovanju preko SAD-a

Najnapredniji solarni zrakoplov svijeta Solar Impulse trebao bi biti spreman da 1. svibnja krene iz NASA-inog Ames Research Centra u Kaliforniji. No njegovi švicarski konstruktori kažu da će vrijeme polijetanja ovisiti o vremenskim prilikama.

Na svojem putovanju zaustavit će se u nekoliko glavnih zračnih luka na sedam do 10 dana kako bi ga piloti André Borschberg i Bertrand Piccard mogli predstaviti novinarima, studentima, inženjerima i obožavateljima zrakoplovstva. U njujoršku zračnu luku Kennedy trebao bi stići početkom srpnja i to bez kapi goriva. Svaka dionica leta trajat će između 20 i 25 sati.

'Želimo inspirirati mlade generacije da postanu pioniri, da otkriju i razviju strast', rekao je Borschberg.

Zrakoplov napaja 12.000 solarnih ćelija raspoređenih po krilima. One pune baterije koje mu omogućuju da leti i danju i noću bez dodatnog goriva. Raspon krila mu je kao u komercijalnog zrakoplova, no težina je kao obiteljskog automobila. Nažalost, zbog toga je osjetljiv na vremenske nepogode.

Njegovi tvorci ističu da je napravljen kako bi pokazao potencijale solarne energije, a ne kao zamjena za komercijalne zrakoplove. Krhki jednosjed klizi brzinom od oko 70 km/h, a ne može letjeti kroz oblake.

Svoje prvo međunarodno putovanje između Francuske i Belgije odradio je 2010, a interkontinentalno od Švicarske do Maroka 2012.

Piccardov otac bio je istraživač podmorja Jacques Piccard, a djed letač balonima Auguste Piccard. Moguće je stoga da će neki njegov potomak završiti na svemirskoj letjelici USS Enterprise.