CES AMSTERDAM

Snažnu startup scenu u Nizozemskoj predvodi - princ Constantijn

01.11.2017 u 07:15

Bionic
Reading

Brat nizozmskog kralja ustoličio je udrugu StartupDelta koja je potaknula vladu da Nizozemskoj osigura status europskog epicentra inovacija s najboljim uvjetima za pokretanje, izgradnju, razvoj i internacionalizaciju poslovanja

Nakon Pariza, u Amsterdamu je krajem prošlog tjedna održan drugi europski event kojim se najavljuje skorašnji najveći sajam potrošačke tehnologije – CES (Consumer Electronic Show). Sajam će se održati od 9. do 12. siječnja na nekoliko lokacija u Las Vegasu, a specijalizirani mini-sajmovi na kojima se prezentiraju nagrade koje će biti dodijeljene na tome sajmu održavaju se u velikim svjetskim tech središtima nekoliko mjeseci uoči središnje manifestacije.

U sklopu dijela gdje se predstavljaju startupovi, tzv. Eureka Parku svake godine nastupa i pobjednik regionalnoga natjecanja Idea Knockout, specijaliziranoga startup eventa u organizaciji mjesečnika Bug i pod generalnim pokroviteljstvom Hrvatskog Telekoma.

Sljedeće godine na CES će otići MAKERbuino koji je nedovno trijumfirao na četvrtom Idea Knockoutu. Prije njega, svoje ideje predstavili su STEMI, Streaming Solutions i DivIT.

CES Unveiled u Amsterdamu prezentirao je nevjerojatno bogatu, inovativnu i živahnu nizozemsku startup scenu. Mladih tech poduzetnika ima na tisuće i za svaku dobru ideju - država ima načina da je financijski podupre Podržava stotine startupa kroz svojevrsni inkubator/akcelerator StartupDelta kojeg je stvorio nizozemski princ (kraljev brat), Constantijn od Nizozemske, odnosno Constantijn van Oranje-Nassau.

CES Amsterdam Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Princ ne šeta po prijemima, utrkama Formule 1, jahtama i dvorcima i ne naslikava svoj rojalistički život po Instagramu i ženskim revijama, već gura nizozemske startupe, promovira ih po tehnološkim konferencijama, drži duhovite i informativne tech govore, uistinu živi tehnologiju 24/7 i to na način da je potpuno predan misiji osiguravanja globalnog uspjeha najmlađim i najstrastvenijim domaćim geekovima i tech entuzijastima. Vodit će nekoliko desetaka nizozemskih startupa na CES 2018 i tamo im osigurati izlagački štand.

Među njima izdvojio se MindAfect koji kreira headset za upravljanje računalom mislima. Moždanim valovima tako činimo ono za što bi inače koristili miša, trackpad, pa i tipkovnicu. Primjena je posebno prikladna kod osoba s poteškoćama u kretanju ili izražavanju. Sense Glove je rukavica za virtualnu i dopunjenu stvarnost s preciznim očitavanjem pokreta i pritiska, pa kad imamo VR ili AR headset, vlasite ruke možemo u potpunosti funkcionalno koristiti i u virtualnoj ili dopunjenoj stvarnosti. Wanderwatch je, pak, pametni nadzorni sat za klince, poput Mykia koji se nalazi u ponudi Hrvatskog Telekoma.

Osim što na appu na mobitelu možete vidjeti gdje je dijete i nazvati ga (kao i s brojnim drugim satovima), s ovim možete i okinuti fotku, uključiti djetetu navigaciju ako negdje treba ići, ima čak i igrice, chat, glazbu i druge mogućnosti.

Kao i u Parizu, osim izložbenog dijela održan je i konferencijski dio koji je obuhvatio sve partnere sajma koji su uprizorili razvoj tehnoloških tržišta u matičnim zemljama, što je uključivalo i Hrvatsku.