STIŽE IDUĆE GODINE

Smartfon s pozivima preko wi-fija? Može!

09.11.2015 u 08:14

Bionic
Reading

Intel i FreedomPop udružili su snage kako bi na tržište izbacili pametni telefon fokusiran na wi-fi koji uključuje znatno jeftinije telefoniranje mobitelom

Wi-fi smartfon trebao bi se pojaviti tijekom iduće godine. Trebao bi demonstrirati kako se Intelov čipset Sofia glatko prebacuje s wi-fija na mobilne mreže i obrnuto tijekom telefonskog poziva, koristeći sveprisutne bežične hotspotove. FreedomPop održava 8,8 milijuna vlastitih hotspotova diljem Sjedinjenih Država.

'Telekomi troše milijarde dolara na gradnju mreža 4G/LTE, iako 90 posto mobilnih preuzimanja dolazi preko wi-fija, a tek preostalih deset posto preko mobilnih mreža. Korisnici plaćaju visoke cijene za deset posto slučajeva kad doista trebaju 4G mreže', pojašnjava osnivač i direktor FreedomPopa Stephen Stokols

Ne zna se još tko će proizvoditi wi-fi mobitele. 3G verzija vjerojatno će se pojaviti prvo u Velikoj Britaniji tijekom iduće godine, dok bi krajem iste godine 4G izdanje trebalo stići u SAD. Distribuciju i prodaju obavljat će FreedomPop, kojemu će to biti glavni uređaj u ponudi.


Zamisao je slična projektu Fi, u kojem Google nastoji podići vlastitu uslugu mobilnog virtualnog mrežnog operatora koristeći smartfone Nexus 6. Nudi neograničene pozive i SMS-ove za 20 dolara mjesečno te za svaki gigabajt deset dolara.

Intel Capital je uložio nekoliko milijuna dolara u FreedomPop, povrh 36 milijuna dolara koje je ta tvrtka prikupila od ulagača u srpnju ove godine. Intel se zadnjih nekoliko godina pokušava probiti na tržišta pametnih telefona i tablet uređaja, na što troše milijarde dolara.

Više: Forbes