a smijali smo se našima

Slovenci nas pretekli i napravili prvi digitalni grob

24.03.2017 u 11:58

Bionic
Reading

Digitalizacija se uvlači u svaku poru svakodnevice, a neće nas ostaviti na miru ni nakon što dođe vrijeme za pokoj vječni. Imali smo priliku prednjačiti u tome, ali susjedi su bili brži

Groblje Pobrežje u Mariboru u Sloveniji dobilo je, naime, svoj prvi digitalni nadgrobni spomenik.

Ideja iza iTernala, kako je proizvod nazvan, prikazati o pokojniku više informacija od tek imena, prezimena, godine rođenja i smrti te, eventualno, fotografije.  Digitalni nadgrobni spomenik omogućava učitavanje i prikaz puno više podataka, pa i video zapisa, na zaslonu otpornom na vremenske (ne)prilike i vandalizam. 

Kako navodi mariborsko pogrebno poduzeće, spomenik - novitet u tom području ljudske djelatnosti - nastao je u suradnji s mariborskim Fakultetom elektrotehnike i računalnih znanosti te slovenskih i međunarodnih malih tvrtki. 

Predstavljen prvi digitalni nadgrobni spomenik iTernal Izvor: Cropix / Autor: Tadej Regent / Delo / CROPIX

Dok miruje, digitalni nadgrobni spomenik prikazuje osnovne informacije o pokojniku, baš kao i klasično. No, kad mu se približite aktiviraju se senzori koji prate kretanje i oči, pa uključuju prikaz pohranjenih podataka. 

Pogoni ga električna energija, solarna energija ili baterije. Bit će dostupan u raznim veličinama te omogućavati razne prilagodbe. Cijena? Sitnica - nešto ispod tri tisuće eura. 

Groblje Pobrežje bilo je prvo u Europi koje je predstavilo digitalnog mobilnog vodiča ARTOUR-a prije koju godinu. 

Susjedi su nas pretekli u realizaciji. Naime, još prije dvije godine je tijekom natjecanja za startupove Idea Knockout u Zagrebu predstavljen projekt e-Monumentum, koji je predviđao postavljanje QR kodova, zaslona  i proširene stvarnosti (augmented reality) na nadgrobne spomenike.  

Plan je bio nagovoriti gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da groblje kućnih ljubimaca u Dumovcu postane prvo e-groblje ne samo u Hrvatskoj, već i u svijetu.

Više: STA