Obrazovanje za budućnost

Sisak proslavio rezultate projekta poticanja inovacija u strukovnom obrazovanju

01.12.2023 u 10:22

Bionic
Reading

Na završnoj konferenciji održanoj u srijedu u Sisku predstavljeni su rezultati projekta 'Regionalni centar kompetentnosti u SMŽ – prema novim i inovativnim znanjima i vještinama', vrijednog više od 6.38 milijuna eura, sufinanciranog sredstvima Europskih fondova iz Europskog socijalnog fonda, a koji se gotovo četiri godine provodio na području Sisačko-moslavačke županije

Domaćin konferencije bila je Tehnička škola Sisak, ujedno i korisnik projekta, te je poseban fokus stavljen na unaprjeđenja postignuta na području strukovnog obrazovanja u sektoru elektrotehnika i računarstvo Sisačko-moslavačke županije.

Uzvanicima se tom prilikom obratio župan Sisačko-moslavačke županije, Ivan Celjak.

'Čestitam ravnatelju Davoru Maloviću, profesorima, učenicima i svima koji su sudjelovali u realizaciji jednog od najboljih projekata na području Sisačko-moslavačke županije. Naime, riječ je o projektu kojim su stvoreni uvjeti za najkvalitetnije obrazovanje u Hrvatskoj i koji donosi puno toga svima uključenima, a posebno sadašnjim i budućim generacijama školaraca.

Kako bismo nadogradili uspjehe za čije temelje će biti zaslužna Tehnička škola Sisak, najbolja strukovna škola u Hrvatskoj, te kako bismo osigurali da naši mladi po završetku srednjoškolskog obrazovanja ostanu u našoj županiji, pokrenuli smo brojne aktivnosti. Istaknuo bih osnivanje poduzetničkih centara na više lokacija u našem gradu, kao poticaj poduzetničkom duhu. Želimo da naši mladi ostanu, a izvrstan temelj za takvo što je upravo školovanje u Tehničkoj školi Sisak', poručio je.

Projekt 'Regionalni centar kompetentnosti u SMŽ – prema novim i inovativnim znanjima i vještinama' je započeo u veljači 2020. Cilj projekta bilo je poboljšanje uvjeta za strukovno obrazovanje na području SMŽ i razvoj učenja temeljenog na radu za učenike upisane u ustanove strukovnog obrazovanja, odgojno obrazovne radnike, mentore zaposlene kod poslodavaca, kao i odrasle polaznike. Poseban naglasak stavljen je na poticanje inovativnosti i kreativnosti učenika, a Tehnička škola Sisak je i dio Europske mreže za podršku talentima.

'Pravo zadovoljstvo je predstaviti rezultate na koje smo toliko ponosni. Imali smo veliku motivaciju, marljivo smo radili i bili uporni, a sve što smo u međuvremenu postigli je povod zbog kojeg smo danas ovdje. Istaknuo bio, u prvom redu, da je napravljen Standard zanimanja, Standard kvalifikacije i Strukovni kurikulum za zanimanje Tehničar za robotiku čija je prva generacija u Hrvatskoj upisana u školskoj godini 2023./2024. K tome, izrađena su tri izborna modula u zanimanju Tehničar za elektroniku, a to su Izrada i lansiranje malih satelita, Obnovljivi izvori električne energije i Projektiranje i izrada tiskanih pločica i uređaja.

K tome je izrađen i izborni modul u zanimanju Tehničar za mehatroniku: Dizajniranje i izrada električnih vozila. Ukupno je izrađeno 17 standarda zanimanja, 17 standarda kvalifikacija, 17 strukovnih kurikuluma. Opremili smo praktikume za robotiku, za videoigre, za automatizaciju, radioničke vježbe, obnovljive izvore energije i drugi, a izrađena su čak 62 kompleta nastavnih materijala. Lista naših postignuća je poduža, a ponosan sam i što smo prošli reakreditaciju i imenovani smo regionalnim centrom kompetentnosti na još pet godina. Naš cilj je samoodrživost u budućnosti te nastavak razvoja i ulaganja u kapacitete', poručio je Davor Malović, ravnatelj Tehničke škole Sisak.

Realizacijom projekta, uz apliciranje za sredstva iz programa Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Europskog socijalnog fonda, odgovoreno je na postojeće izazove poput velike diskrepancije između obrazovnog kurikuluma i stvarnih potreba tržišta rada koji nisu u skladu, kao i na gubitka znanja i vještina kod mladih osoba.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal ovdje i kliknite 'Prati'.