NOVA METODA

Sigurnosna mjera: Google će vas upozoriti ako u rezultatima pretraga nađe vaše privatne podatke

04.08.2023 u 10:30

Bionic
Reading

Moći ćete uključiti notifikacije koje vas mogu obavijestiti ako vaša adresa, telefonski broj ili e-mail završe u rezultatima pretrage

Google je upravo objavio novu metodu kojom olakšava micanje kontaktnih informacija iz rezultata pretrage. Kompanija će od sada slati notifikacije kad na internetu pronađe vašu adresu, telefonski broj ili e-mail, dozvolivši vam da sagledate situaciju i po potrebi napišete zahtjev za micanje tih informacija iz rezultata pretrage.

Izvor: Screenshot / Autor: Google

Ovo je dio novog izbornika 'rezultati o vama' koji se uvodi na mobilne uređaje i web, a koji je prvo izašao prošlog rujna. Uz najnoviju nadogradnju moći ćete pronaći vaše informacije na Googleu bez da sami radite pretragu. Nakon što upišete vaše osobne informacije, izbornik će automatski izvući stranice koje ih prikazuju, dozvolivši vam da pregledate stanje prije nego što pošaljete zahtjev da ih maknete iz pretrage.

Riječ je o velikom napretku - kompanija je donedavno od korisnika tražila da pretražuju osobne informacije i onda ih po potrebi prijavljuju.

Ako ste zabrinuti zbog iskakanja vaših podataka na Googleu u budućnosti, uvijek možete omogućiti i notifikacije koje će vas upozoriti na sve nove rezultate koji se pojave. Riječ je o značajki koju je Google prvi put najavio prošle godine te koja nudi mogućnost praćenja zahtjeva iz Googleovog posebnog izbornika koji prikazuje vaše zahtjeve u tijeku, odobrene, odbijene i poništene zahtjeve.

Važno je napomenuti da uklanjanje vaših podataka s Googlea ne znači da ćete ih izbrisani s weba. Ljudi i dalje mogu pronaći vaše informacije ukoliko pronaću stranicu na kojoj se oni nalaze. Google također ima određena ograničenja s vrstama rezultata koje može ukloniti te neće poduzimati ništa oko rezultata koje objavljuju vlade ili obrazovne institucije.

Ovo ažuriranje učinkovito ubrzava proces pronalaženja i uklanjanja osobnih podataka s Googlea - što je posebno važno ako ste žrtva doxxinga (prikupljanje i objava nečijih osobnih informacija). Nova se značajka za početak uvodi u SAD-u na engleskom jeziku, a Google kaže da radi na tome da postane dostupna u drugim zemljama i jezicima, zaključuje Verge.