DOBRO JE ZNATI

Šest stvari na iPhoneu koje bi vam mogle spasiti život

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 25.05.2019 09:49
  • Objavljeno 25.05.2019 u 09:49
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Mudro je biti spreman za potencijalno opasne situacije u kojima bi mogla biti ugrožena ne samo vaša imovina već i gola egzistencija. Evo značajki Appleovog pametnog telefona koje bi vam u tome mogle pomoći

Vaš iPhone nudi nekoliko alata za lakše preživljavanje kriznih situacija. Nabrojat ćemo ih i uputiti vas kako ih upogoniti.

1) Emergency SOS

Nađete li se u situaciji u kojoj vam je ugrožen život, možete upotrijebiti iPhone kako biste pozvali nekog u pomoć. Pritom ga ne morate niti izvući iz džepa. Evo kako to funkcionira.

  • +10
  • +7

Apple iPhone XR

Izvor: Apple / Autor: Apple

Na iPhoneu 8 i novijima značajku Emergency SOS možete aktivirati tako što ćete pritisnuti i zadržati pritisak na tipci na bridu i jednoj od tipki za regulaciju jačine zvuka, sve dok se ne pojavi klizna sklopka. Povucite ju kako bi aktivirali poziv hitnim službama. Nastavite li držati te tipke oglasit će se glasan alarm, a vaš će iPhone poziv sam obaviti.

Ako imate iPhone 7 ili stariji, trebate pet puta zaredon brzo pritisnuti tipke pri vrhu ili sa strane kako bi se pojavio isti zaslon.

TEHNO SAVJETI

Našli smo pet načina koji pomažu sačuvati bateriju iPhonea

Pogledaj galeriju
6

Kako biste dodali kontakt za hitne slučajeve, otvorite Settings pa Emergency SOS. Taj će broj iPhone sam zvati ako zatreba, kao i poslati vašu lokaciju ukoliko se promijeni.

2) Medical ID

U Medical ID možete pohraniti sve ključne medicinske podatke (krvna grupa, donacija organa, alergije i drugi zdravstveni problemi, lijekovi koje uzimate i tome slično) kako bi bili na dohvat ruke pripadnicima hitnih službi u slučaju da im zatrebaju.

Isti zaslon koji prikazuje Emergency SOS prikazat će i Medical ID. Moguće ih je prikazati i na pametnom satu Apple Watch.

3) Compass

Idući put kad se izgubite u šumi, izvadite iPhone i otvorite aplikaciju Compass, koja koristi magnetometarski čip za praćenje Zemljinog magnetskog polja. Možete ju koristiti i offline, ali bit će preciznija uz uključeni GPS. Compass radi najbolje dok iPhone držite položen ravno.

Pravi sjever naći ćete samo ako imate uključenu značajku Location Services. Bez nje na raspolaganju vam je tek magnetski sjever.

TEHNO IZBOR

Deset najboljih besplatnih igara za iPhone

Pogledaj galeriju
11

4) Voice Memos i iCloud

Nađete li se ikad u situaciji u kojoj treba potajno snimiti razgovor i dostaviti ga u prave ruke, Voice Memos vam omogućava sinkronizaciju snimljenog sadržaja odmah na svim vašim uređajima putem servisa u računalnom oblaku iCloud.

Otvorite Settings pa iCloud. Skrolajte prema dolje do Voice Memos i uključite tu značajku. Potom uključite svoj Mac ili drugi uređaj povezan s iCloudom, provjerite postavke za iCloud kako biste bili sigurni da ste ulogirani i otvorite na njemu Voice Memos također.

5) Google Maps (Offline)

Putujete li područjem koje ne poznajete dobro ili uopće, važno je sa sobom imati zemljovid. Iskoristite mogućnost pohranjivanja zemljovida iz aplikacije Google Maps za korištenje u sitacijama kad nemate pristup internetu. Pročitajte upute kako to možete učiniti.

6) Find My Friends

Što ako se trebate uputiti u potencijalno rizičan susret ili situaciju? Neka bliske vam osobe stalno imaju na oku vašu lokaciju! Find My Friends je ugrađena aplikacija koja omogućava praćenje lokacije vaših prijatelja, kao i primanje obavijesti o tome kad pristignu nekamo ili napuste određeno mjesto.

Kako biste dodali nekog možete se ili povezati s njima koristeći Airdrop (ako ste blizu jedno drugome) ili im poslati zahtjev e-poštom tako što ćete otvoriti Find My Friends pa Add. Nakon što ste povezani možete međusobno dijeliti lokaciju i pratiti njihovo kretanje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!