BROJNI PROPISI

Selite u drugu državu EU s vlastitim autom? Pročitajte ovo

10.11.2015 u 16:50

Bionic
Reading

Vlada Republike Hrvatske na društvenoj mreži Twitter podijelila je zgodan link za sve one koji se planiraju seliti u drugu zemlju unutar EU uz vlastiti automobil. S obzirom na to da ne postoji jedinstven propis o registraciji vozila na razini EU, valja provjeriti koje zemlje pojedinačno imaju kakve prakse...

Na linku stranice Vaša Europa nalazi se pregršt informacija i najčešće postavljanih pitanja. Ono što je najbitnije jest da se vozila moraju registrirati u zemlji u kojoj se obično boravi ili ima stalno boravište. Automobil se pak obično ne može registrirati u zemlji u kojoj se ima drugo boravište ili kuću za odmor.

Za registraciju automobila su potrebni:

Potvrda o sukladnosti za nove automobile
Ovaj dokument izdaje proizvođač i njim se jamči da tehničke karakteristike vozila zadovoljavaju propisane sigurnosne i eko standarade.

Potvrda o registraciji za već registrirane automobile
Ako se želi registrirati automobil koji je već registriran u drugoj državi čanici, tijelima nadležnima za registraciju vozila valja dostaviti staru potvrdu.


Dokaz o osiguranju
Prilikom registracije je potrebno dokazati da postoji važeće auto osiguranje. Nadležna tijela moraju prihvatiti osiguranje svakog osiguravajućeg društva (sa sjedištem ili poslovnicom u toj zemlji, ili bez poslovnice u toj zemlji, ali s dozvolom za poslovanje u njoj).

Dokaz o vlasništvu
Na računu za kupnju vozila treba jasno biti naveden porezni broj trgovca automobilima.

Dokaz o plaćanju PDV-a
Pravila o porezu ovise o tome je li automobil nov ili rabljen, kao i o tome je li kupljen kod privatne osobe ili profesionalnog trgovca.

„Kako biste izbjegli dvostruko plaćanje PDV-a i njegov naknadni povrat, obavijestite trgovca da namjeravate registrirati vozilo u drugoj državi članici.“

Vaša Europa


Dokaz o tehničkoj ispravnosti
Nadležna tijela zemlje u kojoj se želi registrirati vozilo možda će zatražiti tehnički pregled vozila. No, moraju priznati potvrdu o tehničkoj ispravnosti izdanu u drugoj zemlji članici EU.

Plaćanje poreza na registraciju/poreza na cestovna motorna vozila
Ovdje valja imati na umu da ne postoji propis o porezu na registraciju vozila i porezu na cestovna motorna vozila na razini EU. Stoga ovaj dio ovisi o zakonu koji vrijedi u zemlji u koju se seli.