ŽIVOT STIGAO IZ SVEMIRA

Sastojci života pronađeni u 'spaljenim' meteoritima

  • Autor: NJD
  • Zadnja izmjena 27.12.2010 09:56
  • Objavljeno 27.12.2010 u 09:56
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon što su nedavno pronašli bakteriju koja uspješno koristi drugačiju biokemiju od naše, utemeljenu na arsenu, NASA-ini su znanstvenici ovih dana otkrili aminokiseline – temeljne blokove života – tamo gdje ih nitko nije očekivao: na meteoritima koji su prethodno bili podvrgnuti vrlo visokim temperaturama

Studija potvrđuje teoriju poznatu kao panspermija, prema kojoj su ključni sastojci života mogli stići na Zemlju iz svemira.

Aminokiseline, od kojih su izgrađeni proteini na našem planetu, pronađene su u dijelovima meteorita koji su nastali u silovitim sudarima, a potom su aterirali na sjeveru Sudana 2008. godine.

Aminokiseline su već ranije bile otkrivene u meteoritima bogatim ugljikom formiranim u relativno hladnim uvjetima, međutim nikada dosad na objektima koji su bili zagrijani do 1100 stupnjeva Celzijevih. Voditelj istraživanja Daniel Glavin, NASA-in astrobiolog iz Goddard Space Flight Centera u Marylandu, ističe da su tako visoke temperature trebale uništiti sve tragove organskih materijala.

'Dosad smo smatrali da se aminokiseline najlakše stvaraju na asteroidima u nazočnosti vode i pri niskim temperaturama', rekao je Glavin. 'No ovaj meteorit pokazuje da postoje neke druge reakcije plinova na vrlo vrućim asteroidima koji se hlade.'

'Naše je otkriće još jedna potvrda teorije prema kojoj su sastojci života stigli na Zemlju s asteroida... Postojanje aminokiselina na takvim meteoritima ukazuje da se one u svemiru mogu stvarati na više različitih načina, što povećava vjerojatnost da život postoji i negdje drugdje', objasnio je Glavin.

Proteini, sastavljeni od aminokiselina, koriste se u svim strukturama organizama, od enzima do kose, a djeluju i kao katalizatori koji reguliraju kemijske reakcije. Poput slova abecede kojima se u neograničenim kombinacijama stvaraju sve moguće riječi, 20 aminokiselina sudjeluje u izgradnji milijuna proteina - temeljnih blokova života.

Da bi bili sigurni da aminokiseline na meteoritu nisu rezultat zemaljske kontaminacije, znanstvenici su podrobno analizirali njihovu strukturu. Aminokiseline se mogu formirati na dva načina, a oba predstavljaju zrcalnu sliku onoga drugoga, poput lijeve i desne ruke. Život na Zemlji koristi isključivo lijevo orijentirane aminokiseline. Međutim, na meteoritu su pronađene podjednake količine lijevih i desnih aminokiselina.

Na istim uzorcima otkriveni su i minerali koji pokazuju da su meteoriti bili izloženi izuzetno visokim temperaturama nastalim u snažnim sudarima.

Djelići meteorita iz Sudana nazivaju se Almahata Sitta (postaja šest), prema željezničkoj stanici na sjeveru te zemlje, pored koje su pronađeni. Istraživanje je predstavljeno u časopisu Meteoritics and Planetary Science.

 

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!