VRHUNAC JE PROŠAO?

Samsungu u četvrtom kvartalu poslovne 2013. pao profit

24.01.2014 u 22:30

Bionic
Reading

Samsung Electronics, inače najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu, objavio je kako su u posljednjem kvartalu poslovne 2013. ostvarili pad profita od 18 posto zbog sve sporije prodaje mobilnih uređaja

Korejski proizvođač je tako zabilježio operativnu dobit od 7,7 milijardi američkih dolara (povrh 55 milijardi u prihodima), što je prvi kvartalni pad zabilježen u dvije godine. Kompanija je istovremeno upozorila i na to kako će prvi kvartal nove poslovne godine također biti problematičan zbog 'sezonskog svojstva IT industrije'.

Kompanija smatra da je primarni razlog ovog pada negativni utjecaj valute, premda izvještaji već neko vrijeme sugeriraju da je glavni krivac usporenje prodaje mobilnih uređaja. Samsung je otkrio i to kako je tržište TV uređaja prezasićeno, dok spremaju 'savitljivu varijantu' za tržište visokog segmenta. Analitičarima se situacija i nije pretjerano svidjela te su dionice pale zbog sumnji kako je kompanija dosegla svoj vrhunac. Posljednji kvartal je trebao biti najbolji mogući za Samsung prema analitičarima, no ne samo da su prodali manje uređaja, već su i uprihodovali manji iznos od onoga što je prodano.

Kompanija bi u mjesecima koji slijede trebala predstaviti novu smartphone perjanicu, Galaxy S5, baš kao i redizajnirani Galaxy Gear, pametni ručni sat.