PREGOVORI

Samsung želi kupiti BlackBerry?

16.01.2015 u 08:13

Bionic
Reading

Dionice BlackBerryja su u samo nekoliko sati doživjele eksplozivan rast i strmoglavi pad, nakon što je Reuters izvijestio kako se Samsung sprema na kupovinu posrnulog kanadskog proizvođača mobilnih uređaja

Izvještaj koji je objavio Reuters govori kako je južnokorejski mobilni div bio spreman izdvojiti 7,5 milijardi dolara za kupovinu BlackBerryja. Veliku ulogu u priči su navodno imali i patenti kanadskog proizvođača mobilnih uređaja, kojima bi Samsung tražio prevagu u sporovima s drugim kompanijama - a posebno Appleom.

Nakon objave ovih informacija, dionice BlackBerryja su otišle u nebo (gotovo 30 posto), no ta kompanija je brzo negirala kako su u pregovorima sa Samsungom. 'Pregovori su potpuno zatvoreni za javnost, a čelne figure obje kompanije su se sastale prošli tjedan kako bi pregovarali', rekao je izvor za Reuters.

BlackBerry je navodno odbio mogućnost prodaje za spomenuti iznos, jer očekuju kako će rasti u godinama koje slijede. Patenti koje posjeduje ovaj proizvođač procijenjeni su na dvije do tri milijarde američkih dolara, no van toga kompanija i dalje ima problematično poslovanje. Je li Reuters dobio točne podatke reći će samo vrijeme - za sada je tu tek službeno negiranje iz Kanade.

Glasine govore kako je u proteklih nekoliko mjeseci više mobilnih proizvođača kontaktiralo BlackBerry, kako zbog licenciranja patenata, tako i zbog moguće kupovine kompanije. Niti jedan od pokušaja kupovine za sada nije došao do realizacije.