STIGLI POSLOVNI REZULTATI

Samsung u mukama održava svoju poziciju kralja mobilnog tržišta

30.01.2015 u 09:47

Bionic
Reading

Samo dan nakon što je Apple zabilježio rekorde u poslovanju (i posebno mobilnom segmentu), Samsung je objavio kako su na godišnjoj razini od pametnih telefona i drugih mobilnih gadgeta zaradili 64 posto manje. Profit u četvrtom kvartalu je pao 27 posto na 4,9 milijardi dolara, a usprkos činjenici da su isporučili između 72 i 75 milijuna pametnih telefona, bruto marža nije ni blizu one koju ima Apple

Operativni profit Samsungovog mobilnog odjela, koji je činio polovinu prodajnih rezultata 2014. godine, pao je s pet milijardi dolara na 1,8 milijardi dolara u četvrtom kvartalu u odnosu na isto razdoblje u prethodnoj godini, piše Forbes.

'Apple je potukao Samsung u njihovoj igri. Nakon godina prepirki vezanih uz patente i kopiranje uređaja, Apple je ugrabio osnovnu značajku i prednost koju je imao Samsung - uređaje s većim ekranima.'


Čini se kako je Samsung uistinu nastradao zbog Appleovih većih modela, posebno na kineskom tržištu. Međutim, ni za kompaniju, ni za investitore rezultati ne bi trebali biti iznenađujući. Kompanija se nalazi u svojevrsnoj rekonstrukciji, a njihov odgovor na mobilnom tržištu - novu perjanicu, tek trebaju predstaviti.

Usprkos rezanju broja modela za 2015. godinu, jasno je kako potrošači s nestrpljenjem očekuju Galaxy S6. Neki analitičari smatraju kako su očekivanja od južnokorejske kompanije mnogima jednostavno nerealna te da će se marže u najboljem slučaju vratiti do 10-11 posto. Gledano dugoročno, Samsung se nalazi u istom paketu kao i druge konkurentne kompanije.