ČIPOVI BUDUĆNOSTI

Samsung 18 milijardi dolara namjerava uložiti u samo jednu stvar

04.07.2017 u 15:22

Bionic
Reading

U prvom je tromjesečju ove godine Samsungov udio u globalnom tržištu memorijskih čipova iznosio više od 40 posto a u travnju su izvijestili o najvećoj kvartalnoj neto dobiti u prethodne više od tri godine

Južnokorejski proizvođač potrošačke elektronike Samsung Electronics u utorak je objavio da će uložiti gotovo 18 milijardi dolara u poslovanje s čipovima, u sklopu nastojanja da osnaži vodstvo na globalnim tržištima memorijskih čipova i pametnih telefona.

Vodeći svjetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih čipova planira do 2021. godine uložiti 20,4 tisuće milijardi wona (17,7 milijardi dolara) u proširenje i modernizaciju tvornica čipova u južnokorejskim gradovima Pyeongtakeu i Hwaseongu. 

Tvornica u Pyeongtakeu, 70 kilometara južno od Seula, najveća je u svijetu i nedavno je počela s proizvodnjom, nakon što je Samsung u protekle dvije godine u njezinu gradnju uložio 15,6 tisuća milijardi wona.

Širenje u Kini

Južnokorejski div također planira proširiti tvornicu čipova NAND u kineskom gradu Xianu kako bi udovoljio sve snažnijoj potražnji za čipovima koji se koriste u skupljim proizvodima za pohranu podataka. Pritom ne navode kada i koliko novca planiraju uložiti u taj projekt.

Poručuju ujedno da će planiranim ulaganjima pripomoći u otvaranju i do 440 tisuća novih radnih mjesta do 2021., uključujući i ona neizravna, te podupiranju južnokorejskog gospodarstva, četvrtog po veličini u Aziji.

Najveća dobit

'Naši klijenti teško uspijevaju osigurati dovoljne količine čipova zbog potražnje za visokotehnološkim uređajima koja se stalno povećava. Planiramo aktivno odgovarati na takve zahtjeve agresivnim ulaganjima u proizvodnju u zemlji i inozemstvu', navodi se u priopćenju.

U prvom je tromjesečju ove godine Samsungov udio u globalnom tržištu memorijskih čipova iznosio više od 40 posto a u travnju su izvijestili o najvećoj kvartalnoj neto dobiti u prethodne više od tri godine, podsjeća AFP.