ISTRAŽIVANJE

S mobitelima smo pametniji, bez njih tjeskobniji

14.01.2015 u 10:00

Bionic
Reading

Prema rezultatima nedavnog istraživanja, objavljenim u časopisu Journal of Computer Mediated Communication, nije mudro ostaviti pametni telefon kod kuće

Bez njega smo, kažu istraživači sa Sveučilišta Missouri, gluplji. Točnije, nemamo pristup obilju podataka i mogućnosti koje nam ti uređaji nude, poput telefonskih brojeva, rječnika, pristupa internetskim tražilicama i slično.

No, to nije sve - otkrili su i kako su korisnici iPhonea brže rješavali nizove zagonetki kad su imali svoje iPhone sa sobom nego kad ih nisu imali. Kad bi im uzeli smartphone, ispitanicima bi porastao broj otkucaja srca, krvni tlak i razina tjeskobe, što je pratila lošija kognitivna izvedba.

Drugim riječima, osjećali su tjeskobu zbog odvojenosti od mobitela jer ih doživljavaju kao proširenje samih sebe i u velikoj mjeri se oslanjaju na njih kao na bazu znanja.


Stoga, želite li izbjeći ovisnost i napade tjeskobe, uvedite redovna razdoblja kad ste radzvojeni od svog mobitela. A ako želite poboljšati izvedbu aktivnosti koja traži visoku razinu pozornosti, ponesite ga sa sobom.

Izvor:Forbes