E, CRNA RUSIJO...

Rusi uklonili spomenik Jobsu zbog toga što je Tim Cook gej

04.11.2014 u 15:42

Bionic
Reading

U Sankt Peterburgu uklonjen je dvometarski spomenik osnivaču Applea i jednom od najvećih tehnoloških vizionara - Steveu Jobsu, nakon što je Tim Cook nedavno otvoreno izjavio da je gej. Skulptura u obliku iPhonea uklonjena je nakon što je konzorcij ZEFS, koji je inače financirao njegovo postavljanje u 2013., odlučio da je spomenik u suprotnosti sa zakonima koji se 'bore protiv gej propagande'

'Nakon što je Appleov CEO Tim Cook javno pozvao na sodomiju, spomenik je uklonjen u skladu s ruskim saveznim zakonom vezanim uz zaštitu djece od informacija koje promoviraju negiranje tradicionalnih obiteljskih vrijednosti', rekli su iz konzorcija dodavši da su 'u Rusiji gej propaganda i ostale seksualne perverzije među maloljetnicima zabranjeni zakonom'. ZEFS se posebno osvrnuo na taj dio koji uključuje mlade, jer je spomenik Jobsu postavljen ispred obrazovne ustanove.

Promoviranjem 'tradicionalnih vrijednosti', predsjednik Rusije Vladimir Putin prošle je godine potpisao zakon kojim se uistinu zabranjuje 'gej propaganda' među maloljetnicima, iako smatra da se u toj zemlji ne javlja diskriminacija protiv gej osoba općenito. Čelnik ZEFS konzorcija koji je i naredio uklanjanje spomenika, Maksim Dolgopolov, kratko je izjavio da 'grijeh ne bi smio postati norma' te dodao:

'Ne postoji ništa u Rusiji za one koji žele kršiti naše zakone.'

Maxim Dolgopolov - Citat

Suludim reakcijama pridružio se i ruski političar Vitalij Milonov izjavom da treba zabraniti dolazak Tima Cooka u Rusiju, jer toj zemlji čelnik Applea može donijeti samo 'ebolu, AIDS i gonoreju'.


No činjenica da je Cook javno otkrio svoju seksualnu orijentaciju teško da je jedini razlog iza ovakvog ponašanja u problematičnoj Rusiji. Baš poput Kine, u Rusiji jačaju struje koje se bore protiv 'zapadnjačkog utjecaja', posebno u IT svijetu. Kinezi su, ipak, igrali nešto drugačijom rutom nazvavši Apple, Microsoft i neke druge kompanije (i pripadajuće proizvode) mogućim prijetnjama nacionalnoj sigurnosti.

ZEFS je u dijelu svoje izjave čak i sugerirao da je jedan od razloga uklanjanja spomenika upravo špijunaža uz 'činjenice koje je otkrio Edward Snowden' tvrdnjama da su Appleove uređaje koristili u NSA-u kako bi prikupljali podatke o Rusima. U konzorciju bi možda jednog dana bili voljni vratiti spomenik, kada bi on reklamirao i proizvode drugih kompanija.

Da se parafrazira poznati internetski mem, 'u Rusiji ne oskrvnjujete spomenike, spomenici oskrvrnjuju vas'.

Novosti - Russia Today je naknadno plasirao nešto drugačiju priču uz naslov da je riječ o 'PR lažima'. Spomenik je navodno bio neispravnog senzora te ga je za popravku trebalo 'u potpunosti ukloniti'. Konzorcij ZEFS je za taj medij potvrdio kako će spomenik vratiti isključivo 'ako pošalju poruku u SAD kako odbijaju koristiti Appleove uređaje', što god da to značilo. Nigdje u tekstu nije rečeno u kojem smislu je riječ o lažima, s obzirom na izjave konzorcija.