POMOĆ S NEBA

Razvoj drevnih civilizacija kroz oko satelita

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 22.03.2012 14:32
  • Objavljeno 22.03.2012 u 12:18
Galileo satelitski projekt

Galileo satelitski projekt

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Arheolozi koriste stare špijunske fotografije i modernu tehnologiju da bi otkrili naselja koja su im dosad bila izvan dohvata

Hrpe zemlje koje prekrivaju drevna ljudska naselja, kao što je Tel Brak na sjeveroistoku Sirije, postalo je, uz pomoć satelita, moguće analizirati izdaleka.

Kombinacijom špijunskih fotografija nastalih šezdesetih godina prošlog stoljeća s modernim multispektralnim fotografijama i digitalnim mapama Zemljine površine nastala je nova metoda mapiranja velikih obrazaca ljudskih naselja.

Taj je pristup korišten da bi se na zemljovide ucrtalo 14 tisuća naselja, nastalih u osam milenija, na području veličine 23 tisuće kvadratnih kilometara na području Sirije.

Pomoći će pri otkrivanju manjih naselja koja tradicionalna arheologija uglavnom zanemaruje, dajući prednost najvećim objektima i naseljima, poput palača i gradova. Ali i pridonijeti otkrivanju dugoročnih trendova u urbanim aktivnostima, piše Nature.

Satelitska metoda se oslanja na činjenicu da ljudsko djelovanje ostavlja jasan trag na tlu, nastao kao posljedica razgradnje organskog otpada i raspada zgrada napravljenih od cigala. Ima više razine organske tvari, finiju teksturu i lakši izgled od netaknutog tla, što omogućuje njegovo otkrivanje iz svemira.

Da bi na fotografijama lakše pronalazili nekadašnja ljudska naselja, znanstvenik Bjoern Menze ş Massachusetts Institute of Technology osmislio je - temeljem iskustva stečenog prepoznavanjem tumora na kliničkim slikama - poseban softver koji otkriva valne duljine specifične za vrstu tla na kojemu su obitavali ljudi.

Korišteni su i podaci koje je 2000. godine prikupio space shuttle tijekom NASA-ine misije radarske topografije, što je omogućilo prve procjene opsega većih nalazišta, kao i njihove dugovječnosti. Što je hrpa zemlje veća, to je naselje dulje opstalo.

Nova metoda već je obnovila neke stare hipoteze i rasprave. Primjerice, spomenuti Tel Brak se ne uklapa u uvriježeno mišljenje da je za velika naselja bilo potrebno u blizini imati rijeku ili drugi veći izvor vode.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi