SMJENA RAVNATELJICE

Quo vadis, Ruđer?

06 Kip Ruđera Boškovićev, rad Ivana Meštrovića

06 Kip Ruđera Boškovićev, rad Ivana Meštrovića

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Situacija je još jako svježa pa ne mogu reći koji su kandidati koji bi na čelu Instituta Ruđer Bošković mogli zamijeniti jučer razriješenu Danicu Ramljak, no siguran sam da će to biti vrhunski ljudi, rekao je u intervjuu za tportal novi vršitelj dužnosti ravnatelja najveće hrvatske znanstvene institucije Marin Roje

Novi, ali privremeni čelnik IRB-a nije ni potvrdio ni opovrgnuo mogućnost da se i sam kandidira za upražnjeno mjesto. 'Raspisat će se međunarodni natječaj, a nema sumnje da će se Institut voditi isključivo načelima izvrsnosti', kazao je, ističući da je jamac kvalitete novo Upravno vijeće koje se sastoji od ponajboljih hrvatskih stručnjaka.

'Pet članova novog Upravnog vijeća imenovalo je Ministarstvo, a četiri Institut. Upravno vijeće je vrlo kompetentno. Na čelu mu je dr. sc. Đuro Miljanić, potpredsjednik je akademik Vlatko Silobrčić, a ostali članovi su profesor dr. sc. Ivica Puljak, dr. sc. Mirjana Maksić, dr. sc. Tatjana Marotti, profesor dr. sc. Kristian Vlahoviček, profesor dr. sc. Janoš Terzić, dr. sc. Suzana Szilner i dr. sc. Marija Luić. To su sve vrlo kvalificirani i ugledni znanstvenici', rekao je.

Institut je, kaže, upravo u procesu međunarodne evaluacije pa bi prikupljene informacije trebale omogućiti kvalitetno restrukturiranje kako bi se poboljšao njegov znanstveni utjecaj i produkcija.

Vratio se potaknuti suradnju znanosti i gospodarstva

Roje je, kaže, osnovnu i srednju školu završio u Splitu, a biotehnološki fakultet u Zagrebu. 'Još za vrijeme studiranja, tijekom izrade diplomskog, došao sam na Ruđer. Potom sam otišao na Sveučilište Louis Pasteur u Strasbourgu gdje sam 2003. doktorirao. Nakon toga išao sam na usavršavanje i postdoktorat na Sveučilište Columbia u New Yorku. Na Ruđeru sam ponovno od 2005. na Zavodu za organsku kemiju i biokemiju. Jedan od razloga moga povratka bila je želja da u Hrvatskoj pokrenem spin off tvrtku kakve su u inozemstvu temelj suradnje između znanosti i gospodarstva. S tim ciljem 2005. sam s kolegama na Ruđeru utemeljio tvrtku Chirallica, specijaliziranu u području analize, separacije i sinteze ciljanih spojeva uglavnom za potrebe farmaceutske industrije. Prve dvije godine bio sam njen direktor istraživanja i razvoja, no nakon toga mi je želja bila da se vratim čistoj znanosti. Kada je 2009. Danica Ramljak postala ravnateljica pristao sam biti pomoćnik za financije i suradnju s gospodarstvom. Donedavno sam bio i član znanstvenog vijeća. Kao pomoćnik radio sam na nivou funkcionalnog rada znanstvene politike, no nisam imao bitnu ulogu u donošenju ključnih odluka', rekao je Roje.

'Ramljak nije žrtva-heroina

Prema novom čovjeku za kormilom IRB-a teza s kojom se Danica Ramljak u medijima predstavljala kao svojevrsna heroina - beskompromisni borac protiv korupcije i radioaktivnog materijala u središtu Zagreba, dok njezini kritičari dolaze iz redova onih koji su se našli na Uskokovim optužnicama jednostavno ne stoji. 'Sve nadležne službe su obaviještene o mogućim aferama i one se procesuiraju. Institut je vrhovna znanstvena institucija u kojoj rade brojni odlični stručnjaci, i to po principima izvrsnosti. Moguće slučajeve zloporabe uopće ne bih komentirao jer je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja', rekao je Roje.

Sličnog je uvjerenja i fizičar dr. sc. Tome Antičić, jedan od glasnijih kritičara bivše ravnateljice koji smatra da je Ramljak podržavala uglavnom one istrage koje su joj koristile za učvršćivanje položaja. 'Kao član znanstvenog vijeća apsolutno podržavam sve financijske istrage i njihove rezultate. Jedan od glavnih razloga zbog kojih se išlo u smjenu Danice Ramljak upravo su njezine mutne financijske transakcije i rastrošnost te loše financijsko poslovanje zbog kojeg se Ruđer našao u teškoj situaciji', objasnio je Antičić i istaknuo da novi ljudi u upravi instituta ni izdaleka nisu povezani s osumnjičenima u financijskim aferama. Naprotiv!

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi