MOBILNO TRŽIŠTE

Qualcommov najsnažniji čip će zaobići 'jednog vodećeg proizvođača'

02.02.2015 u 09:02

Bionic
Reading

Iako su početni izvještaji da se Qualcommov najnoviji i najsnažniji čip Snapdragon 810 pregrijava te da se zbog toga neće naći u mobilnim perjanicama raznih proizvođača, kompanija je rekla kako to nije slučaj. Čini se kako neke perjanice usprkos tome neće imati Qualcommovo srce...

Kompanija je naime za vrijeme financijskog izvještaja najavila kako je jedan 'veliki kupac' potpuno odbio koristiti Snapdragon 810, za kojeg su donedavno bile vezane glasine o pregrijavanju. Qualcomm je to objavio kako bi informirao investitore i smanjio očekivanja za nadolazeće poslovne kvartale.

Do sada su upravo kompanijina rješenja pogonila brojne mobilne perjanice, neovisno o proizvođaču, a prema informacijama kojima raspolažu drugi mediji čini se kako je 'veliki kupac' u igri zapravo Samsung. Znači li to da je južnokorejski mobilni div u stanju potpuno iskoristiti svoj Exynos mobilni čip kako bi zadovoljio potrebe perjanice tek treba vidjeti. Do sada su se Galaxy S modeli prodavali u dvije varijante, upravo zbog nemogućnosti kompanije da proizvede dovoljno čipova za vlastite potrebe. Štoviše, Exynos čipovi su činili minijaturan postotak u svim proizvedenim uređajima.


S obzirom da je Samsung isporučio milijune svojih mobilnih uređaja na Qualcommovom rješenju, ovo bi mogao biti vrlo značajan udar na proizvođača čipova. S druge strane, Samsung bi se daljim orijentiranjem na proizvodnju vlastitih čipova prema nekim analitičarima mogao oporaviti od loših rezultata na mobilnom tržištu, ili radije - sve lošijih marži.

LG je izjavio kako sa Snapdragon 810 čipom nisu primijetili nikakve probleme s pregrijavanjem, što znači da taj 'veliki igrač' i dalje ostaje vjeran. Nad Galaxyjem S6, kojeg Samsung tek treba otkriti zato stoji jedan veliki upitnik...