BEZ TRANSPLANTACIJE

Prvo dijete izliječeno stanicama donora jetre

17.11.2011 u 15:12

Bionic
Reading

Londonski liječnici tvrde da su prvi put u povijesti stanicama donora uspjeli izliječiti dijete koje je bolovalo od smrtonosne bolesti koja je razarala njegovu jetru

Usađene stanice djelovale su kao privremena jetra i tako omogućile da se bolesni organ dječaka oporavi. Tim iz King's College Hospitala ističe da je to prvi takav zahvat u svijetu.

Osmomjesečni Iyaad Syed nakon zahvata se oporavio i sada izgleda kao vrlo zdravo dijete. Međutim, prije samo šest mjeseci bio je na rubu smrti. Virus koji je napao njegovu jetru izazvao je oštećenja i uzrokovao otkazivanje organa. Umjesto da ga stave na listu čekanja za transplantaciju, liječnici su mu radije ubrizgali donirane stanice jetre. Novo tkivo preuzelo je ulogu privremenog organa i počelo prerađivati otrove i stvarati važne proteine. Stanice su bile presvučene kemikalijom iz algi koja je spriječila napad obrambenog sustava i odbacivanje. Nakon dva tjedna dječakova jetra se oporavila.

Profesor Anil Dhawan, specijalist za jetru, kaže da je cijeli tim oduševljen uspjehom.

'To je prvi put da je ova tehnika upotrijebljena za liječenje akutnog zatajenja jetre. Prije samo nekoliko mjeseci dječak je bio na dijalizi i pumpi za disanje', rekao je dr. Dhawan. 'Mislimo da smo mu dali novu priliku za život. Divno je vidjeti to da mu jetra šest mjeseci kasnije sasvim normalno funkcionira.'

Prednost nove tehnike u odnosu na transplantaciju je ta što mali Iyaad neće trebati lijekove za potiskivanje imunološkog sustava koji se uzimaju da bi se spriječilo odbacivanje organa. Osim toga, moglo se dogoditi da ne poživi do transplantacije. U Velikoj Britaniji svake godine umre stotinjak pacijenata koji čekaju na donaciju jetre.

Znanstvenici se nadaju da će se rezultati nove tehnike potvrditi i u kliničkim testiranjima na odraslima.

Prema informacijama iz 2007, u Hrvatskoj na presađivanje organa godišnje čeka više od 1.000 ljudi; oko 30 posto ih umre ne dočekavši potrebni organ, a mnogi više od desetljeća ostaju na listi čekanja. Na donaciju jetre u istoj je godini u jednom trenutku čekalo 50-ak ljudi.