najgore brojke od 2014.

Prodaja smartfona u padu: Pogledajte tko je iznimka, a tko prvi na listi najprodavanijih

19.10.2022 u 15:06

Bionic
Reading

Zasićenost tržišta, visoke cijene, zastoji u lancima opskrbe, sve to je kumovalo padu prodaje pametnih telefona u svijetu, a situacija se, kako stvari stoje, neće mijenjati još neko vrijeme

Isporuke pametnih telefona su treći kvartal zaredom ove godine u padu. U trećem kvartalu pale su za devet posto čime je to najgore treće tromjesečje za pametne telefone od 2014. godine. S druge strane Apple ipak bilježi rast, dok ostale najveći igrači u prodaji mobitela svi bilježe pad u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ipak, Samsung je i dalje na prvom mjestu s 22 posto tržišnog udjela. Pored Samsunga i Applea, najveći udio u tržištu imaju i Xiaomi, Oppo i Vivo, piše TechCrunch.

Nakon godina eksplozivnog rasta brojke su počele stagnirati, pa onda i padati, ponajviše zbog visokih cijena i zasićenosti na tržištu. Naravno tu su i zatvaranja uslijed pandemije covida, pa su zastoji u opskrbnom lancu i inflacija svemu tome samo još pridonijeli.

'Tržište pametnih telefona jako dobro reagira na potražnju potrošača. Dobavljači se jako brzo prilagođavaju novonastalim teškim poslovnim uvjetima. Za većinu dobavljača prioritet je smanjiti rizik od stvaranja zaliha zbog sve manje potražnje', rekla je analitičarka Canalysa Amber Liu. Pritom su do srpnja imali značajne zalihe, ali se prodaja onda postupno povećavala od rujna zbog velikih popusta i agresivnih promocija. Ipak, kako stvari zasad stoje, nema indicija da će se stvari u industriji pametnih telefona mijenjati na bolje u skorije vrijeme.

  • +11
Apple iPhone 13 Pro i Pro Max Izvor: Apple / Autor: Apple