T-FRIEND

Previše radite? Evo drona koji će vas potjerati s posla

  • Autor: Miroslav Wranka
  • Zadnja izmjena 16.12.2017 14:22
  • Objavljeno 16.12.2017 u 14:22
T-Frend

T-Frend

Izvor: Taisei / Autor: Taisei

U Zemlji izlazećeg sunca nastala je bespilotna letjelica osmišljena kako bi zaposlenike koji previše vremena provode na radnom mjestu potakla na odlazak kućama

Prema nedavno objavljenim rezultatima istraživanja Japanci su među nacijama koje najviše rade na svijetu. Oko četvrtine japanskih tvrtki imaju djelatnike koji odrade i do 80 sati prekovremeno svaki mjesec. 

Tolika posvećenost poslu može imati ozbiljne posljedice po mentalno i fizičko zdravlje, pa i u pojedinim slučajevima dovesti do smrti. Kako bi se izbjegle neželjene posljedice, tvrtke Taisei i Blue Innovations izradile su bespilotnu letjelicu T-Frend.

Zadaća T-Frenda je patrolirati po uredskim prostorima pred kraj radnog vremena i poticati zaposlenike na odlazak kući pomoću ugrađenih zvučnika iz kojih trešti japanska pjesma Hotaru no Hikari, zapadnjacima poznatija kao blagdanski klasik Auld Lang Syne

Hotaru no Hikari (Auld Lang Syne) - Song in Japanese

Izvor: Društvene mreže / Autor: Yuko Sensei

U Japanu se tu pjesmu redovno pušta na kraju školske godine ili po zatvaranju trgovina, kao signal da učenici i kupci trebaju napustiti prostorije što je prije moguće. 

Dron T-Frend može također i snimati snimke te ih pohraniti u računalni oblik ili na karticu SD. Snimke služe kako bi se otkrilo osoblje koje ostaje duže od radnog vremena, ali i potencijalnih uljeza. 

Nije jasno kako se dron kreće po zgradama niti kako određuje kome će puštati glazbu. Zasad još nije komercijalno dostupan, no trebao bi postati u travnju iduće godine, za nemalu cijenu od 500 tisuća jena (oko 28 tisuća kuna) mjesečno, piše Digital Trends.

  • +1

Bespilotni taksi-dron odradio prvi let iznad Dubaija

Izvor: Reuters / Autor: SATISH KUMAR

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!