novi alat

Pretražujte Zemlju očima umjetne inteligencije

14.03.2017 u 11:51

Bionic
Reading

Novi alat američkog startupa omogućava pretraživanje satelitskih slika cijelog svijeta u potrazi za konkretnim objektima. A to je tek početak

Pripremate diplomski rad na temu izvora obnovljive energije i želite znati gdje su sve vjetroelektrane i solarne elektrane u Sjedinjenim Državama? Ili se spremate na put oko svijeta tijekom kojeg ćete obići sve velike nogometne stadione? To i još štošta drugo trebalo bi biti moguće uz novi alat koji svima omogućava češljanje Zemlje očima umjetne inteligencije kako bi odmah našli određene objekte na satelitskim slikama.   

Američki startup Descartes Labs, ponikao iz Nacionalnog laboratorija Los Alamos, razvija analitiku satelitskih slika temeljenu na umjetnoj inteligenciji za državna tijela, akademske institucije i tvrtke. Nedavno su objavili javni demo svog alata GeoVisual Search, svojevrsne tražilice koja kombinira satelitske slike Zemlje sa strojnim učenjem.  

Ideja je jednostavna. Odaberite objekt vidljiv iz Svemira bilo gdje na Zemlji. Oslanjajući se na tri izvora slika s ukupno više od četiri petabajta (jedan petabajt je tisuću terabajta) podataka. Sustav će vam ponuditi popis sličnih objekata i njihovih lokacija. Isprobajte i sami na Descartesovom web odredištu

Zvuči kao Google Earth, ali imajte na umu kako taj alat omogućava tek pronalaženje bezbrojnih geolokacija. GeoVisual Search uspoređuje sve piksele na ogromnim fotografijama kako bi što bolje prepoznao objekte. Pretrage većih razlučivosti zasad su dostupne samo za Sjedinjene Države.

Alat je dio Descartesove šire ponude i područja interesa. Dosad su se fokusirali uglavnom na podatke vezane uz poljoprivredu radi analize prinosa. No, GeoVisual Search je tek prvi korak ka korištenju satelitskih podataka za modeliranje složenih planetarnih sustava uz pomoć strojnog učenja. 

Trebat će ga, naravno, još doraditi jer trenutno još ne razlikuje dovoljno dobro, primjerice, rudnike otvorenog kopa od jezera. Ali, ovo je tek demo. Idući korak u razvoju bit će razumijevanje pojedinih objekata i njihovo prebrojavanje tijekom vremena. 

Do tada u Descartesu planiraju satelitske slike pretvoriti u pretražive baze podataka, što bi trebalo omogućiti potpuno novo sučelje za obradu planetarnih podataka. 

Više: CNET