JOŠ JEDAN MOBILNI OS

Predstavljen Palm Pre 2

20.10.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Pod okriljem HP-a Palm je nastavio rad na svojem operativnom sistemu za mobilne uređaje webOS-u čija je nova verzija najavljena danas zajedno s novim pametnim telefonom Pre 2

Palmov vrlo dobar pametni telefon Pre se u trenutku izlaska na tržište nije mogao nositi s konkurencijom. Zbog manje financijske moći tvrtke Palm u odnosu na konkurenciju nije osigurano dovoljno resursa za pokretanje veće trgovine aplikacijama. Trpio je i tempo razvoja novih verzija operativnog sustava i mobilnih aparata. Nakon što je tvrtku preuzeo veliki i moćni HP, razvoj operativnog sustava je dobio nužnu financijsku injekciju. Rezultati su pokazani danas predstavljanjem nove generacije mobilnog telefona Pre i operativnog sustava webOS.

U trenutku lansiranja webOS je bio hvaljen zbog multitaskinga (iPhone tada nije imao tu mogućnost, a Android nije postojao) koji je u novoj verziji značajno poboljšan grupiranjem sličnih aplikacija u logičke grupe. Grupiranjem je Palm bitno ubrzao prebacivanje s aplikacije na aplikaciju. WebOS 2.0 podržava Adobe Flash na web stranicama i u videoservisima. OS je dobio i dodatak iz HP-a nazvan Synergy koji kroz jedno sučelje omogućava korisniku da pristupi Facebook, Google, Microsoft Exchange, LinkedIn i Yahoo profilima.

Novi pametni telefon Pre 2 pokreće procesor takta jednog gigaherca, a opremljen je kamerom razlučivosti pet megapiksela, ekranom dijagonale 3,1 inča i memorijom kapaciteta 16 gigabajta. Zanimljivost je da se telefon može koristiti kao digitalni okvir za fotografije ili podsjetnik s popisom zadataka za vrijeme punjenja u doku. Prilikom predstavljanja nije rečeno kada će telefon krenuti u prodaji ni po kojoj će se cijeni prodavati.