JEFTINA PREVENCIJA

Poznati lijek štiti od raka dojke 20 godina!

16.01.2013 u 12:44

Bionic
Reading

Čelnici britanskog zdravstvenog sustava ovih su dana najavili su da bi tisuće žena u toj zemlji ubuduće mogle preventivno uzimati lijek tamoxifen koji se dosad koristio za sprečavanje ponovne pojave raka dojke

Nacionalni institut za zdravlje (NHS) objavio je preporuke prema kojima bi lijekovi tamoxifen i raloxifen mogli pružiti 20-godišnju zaštitu od raka dojke žena kod kojih postoji visoki rizik obolijevanja. Najveći broj žena oboli od raka dojke bez posebnih nasljednih uzroka, međutim, za manji postotak onih kod kojih postoje jasni genetski čimbenici (oko četiri posto), nove bi smjernice mogle značiti sigurniji i kvalitetniji život. Tamoxifen se već 30-ak godina uspješno koristi u liječenju ove opake bolesti i spašava tisuće života. Novija istraživanja pokazala su da on smanjuje najčešći oblik raka dojke za jednu trećinu nakon što se konzumira pet godina, a njegovi preventivni efekti traju i do 20 godina. NHS preporučuje ženama u dobi menopauze s visokim rizikom za rak dojke da ga uzimaju pet godina prije ili nakon početka menopauze dok bi mlađe žene s obiteljskom poviješću bolesti i dalje trebale češće kontrolirati svoje zdravstveno stanje.

Oba lijeka licencirana su u SAD-u, međutim, njegova uporaba nije jako raširena dijelom i zbog straha od neugodnih nuspojava poput valunga, mučnina, probavnih poteškoća, debljanja i grčeva u mišićima nogu te nešto rjeđe depresije, umora, glavobolje, začepljenja krvnih žila i problema s vidom.

Lijek je izvorno razvila tvrtka AstraZeneca, no već mu je istekao patent pa spada u generičke i vrlo je jeftin. Sprječava da ženski hormon estrogen dođe do stanica raka koje ga trebaju za svoj rast.

U Hrvatskoj godišnje od raka dojke oboli oko 2500 žena, a umre ih gotovo 1000. Rak dojke je i najčešći uzrok smrti od raka žena u Hrvatskoj, a očekuje se daljnji trend rasta. Najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, ali mogu i žene mlađe dobi. Mogu oboljeti i muškarci, ali je stotinu puta češći kod žena. Procjenjuje se da je vjerojatnost da će žene koje imaju mutacije na genima Brest Cancer 1 (BRCA1), Brest Cancer 2 (BRCA2), TP53 i PTEN u 50 do 80 posto slučajeva oboljeti od raka dojke tijekom života. Rizik povećavaju i neki drugi geni, ali u znatno manjoj mjeri. Za ovu skupinu gena u zapadnim razvijenim zemljama poput Velike Britanije omogućena su genetska testiranja.