GFK IZVJEŠTAVA

Porast prodaje pametnih telefona od 52 posto

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 09.09.2010 11:13
  • Objavljeno 09.09.2010 u 11:04
mobiteli

mobiteli

Izvor: Corbis / Autor: Frank and Helena/cultura/Corbis

Tržište mobilnih komunikacija raste u cijelom svijetu. Podaci o prodaji mobilnih telefona, u prvom polugodištu ove godine, pokazuju posebno rast u zemljama u razvoju dok su proizvodi povezani s mobilnim Internetom pokretači novih kupovina u zapadnim industrijaliziranim zemljama. Sveukupna prodaja mobilnih telefona i 'smartphone-a' u Europi raste po stopi od 6 posto. Analizu ovog tržišta priredio je GfK Retail and Technology za potrebe upravo završenog IFA 2010 sajma u Berlinu

Mobilni telefoni (bazirani na glasu/'voice centric') imaju glavnu ulogu u rastu prodaje na tržištima zemalja u razvoju. Nakon pada ili stagnacije zbog svjetske ekonomske i financijske krize ove godine najveći rast (28 posto) se dogodio u zemljama Latinske Amerike (Brazil, Argentina, Čile). Saharska Afrika bilježi rast od 27 posto a jugoistočna Azija od oko 19 posto. Potražnja za mobilnim telefonima ove godine raste po stopi od 12 posto u Indiji, dok Kina (s Tajvanom i Hong Kongom) raste za 11 posto. Suprotno, prodaja mobilnih telefona u Europi i srednjem istoku / sjevernoj Africi bilježi minus od 2 posto a što je ispod razine prošle godine koja je već ionako bila niska.

Ipak, kao rezultat dobre infrastrukture, glavni fokus u zapadnim razvijenim zemljama je na proizvodima s otvorenim operativnim sistemima ('smartphones') za mobilni prijenos podataka (data centric). 'Smartphone' je sada standard za poslovni svijet.

Privatni korisnici su sve više zainteresirani za mnoštvo fleksibilnih aplikacija i mobilni pristup društvenim mrežama pa stoga raste prodaja pametnih telefona. Tako, na primjer, u Europi prodaja 'smartphone-a' iznimno raste po stopi od 52 posto. S udjelom od 20 posto ovdje su 'smartphone-i' zastupljeni više nego bilo gdje drugdje. Rast prodaje ovih telefona zapažen je i na drugim manje razvijenim tržištima sa stopom od 14 do 19 posto.

Trend na tržištu mobilnih komunikacija kreće prema otvorenim operativnim sistemima. Android se sada susreće na sve više 'smartphone-a', kako u SAD-u tako i drugdje. Novi softveri kao Bada, Brew i MeeGo pridružit će se postojećim sistemima uključivo iPhone OS, Windows Mobile, Blackbar OS, Symbian i Palm WEBOS. Dodatno, nekoliko proizvođača je najavilo i neke nove verzije do kraja ove godine. Treba očekivati da će se otvoreni operativni sistemi proširiti i na druge kategorije proizvoda kao 'webpads' i 'e—readers'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi