FACEBOOK PLACES

Pokažite prijateljima na Facebooku gdje ste

19.08.2010 u 10:41

Bionic
Reading

Facebook je predstavio novu opciju za mobilne korisnike pod nazivom Places. Nova je mogućnost na tragu geolokacijskih servisa kao što su Foursquare, Gowalla i domaći Punkt, a omogućuje vam objavljivanje svoje trenutne lokacije

Jedan od najzanimljivijih trendova na webu ove godine su geolokacijski servisi: umjesto da pišete kratke poruke kao one na Twitteru, pomoću njih možete prijateljima jednostavno poslati svoju lokaciju u stvarnom svijetu, koja se izračunava uz pomoć GPS-a, a njega danas imaju gotovo svi pametni telefoni.

Došlo je vrijeme da i sveprisutni Facebook predstavi svoju viziju takvog servisa, nazvanu jednostavno Places. Da biste je mogli koristiti, morate imati mobilnu verziju Facebooka na pametnom telefonu, a zasad je podržan samo iPhone (iako radi i na općoj, mobilnoj web verziji Facebooka koju možete koristiti na bilo kojem telefonu s pristupom webu).

Jednom kad kliknete na opciju Places, koja se u iPhoneovoj aplikaciji smjestila točno u sredinu, stvar funkcionira vrlo slično kao i u, primjerice, Foursquareu: iPhone će vam ponuditi popis lokacija, a vi se možete 'prijaviti' na jednu od njih ili pak pregledati gdje su se sve vaši prijatelji prijavili.

Kako to obično biva, za mnoge korisnike (pa tako i za potpisnika ovih redaka) funkcionalan je samo dio aplikacije, tako da se ne možete prijavljivati, već samo pregledavati tuđe lokacije.

Tu je, naravno, i vječni problem privatnosti na Facebooku. Predlažemo da dobro pogledate svoje opcije privatnosti za koji dan; među njima bi se trebala pojaviti opcija koja dopušta ili zabranjuje vašim prijateljima da vas prijavljuju na različite lokacije, a mnogi korisnici će je vjerojatno htjeti isključiti.