DESI

Pokazalo izvješće Europske komisije: Hrvati su iznadprosječni korisnici interneta

18.05.2018 u 17:07

Bionic
Reading

Europska komisija (EK) objavila je Indeks gospodarske i društvene digitalizacije (DESI) za 2018., složeni pokazatelj gospodarske i društvene digitalizacije država članica, a za Hrvatsku on iznosi 46,7, što je smješta na 22. mjesto. S obzirom na prošlu godinu, to je napredak za jedno mjesto, a izvješće navodi kako su Hrvati iznadprosječni korisnici interneta te da poduzeća vješto koriste digitalne tehnologije

DESI mjeri digitalizaciju na temelju pet pokazatelja. Prvi, povezivost, podrazumijeva fiksnu i mobilnu širokopojasnu pokrivenost. U odnosu na 2017. Hrvatska bilježi napredak ali ostaje na 27. mjestu. Nacionalno ulaganje u širokopojasni pristup se povećava.

'Povećana je pokrivenost fiksnim širokopojasnim internetom (99 posto pokrivenosti teritorijem dostupnošću usluge), čime je Hrvatska iznad prosjeka EU-a (97 posto), te je to podkategorija u kojoj je postignut najveći napredak u odnosu na prošlu godinu. Kako bi se ostvario puni potencijal digitalne transformacije, osigurana su značajna sredstva za unapređenje širokopojasne infrastrukture', navodi izvješće.

  • +11
25. godišnjica Interneta u Hrvata Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CARNet

Ljudski kapital odnosi se na upotrebu interneta i digitalne vještine.

'Broj građana koji se koriste internetom je u porastu. U ovom pokazatelju Hrvatska je rasla s 19. na 18. mjesto. Broj stručnjaka za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju (IKT) povećan je s 2,7 posto na 3,3 posto, a broj diplomiranih studenata u znanosti, tehnologiji i matematici (STEM) starosne dobi od 20-29 godina povećao se za 1,7 posto. Tijekom 2018. uvodi se obvezni nastavni predmeta informatike u 5. i 6. razred osnovne škole, što će dodatno povećati rast broja STEM zanimanja', navodi se u izvješću za Hrvatsku.

Treći pokazatelj, korištenje internetom, obuhvaća komunikaciju i transakcije na internetu. Hrvatska je, prema izvješću, nastavila ostvarivati veliki napredak tijekom 2018. i napredovala je s 14. na 11. mjesto.

'Hrvatski korisnici interneta čitaju internetske vijesti (91 posto) a po tom sastavnom dijelu ovog pokazatelja drugi su u Europi, potom slušaju glazbu, gledaju videozapise i igraju na mreži, gledaju filmove i videopozive putem interneta. Također značajno koriste društvene mreže i internetsko bankarstvo i kupovinu', navodi izvješće.

Integracija digitalne tehnologije, četvrti pokazatelj, podrazumijeva digitalizaciju poduzeća i e-trgovinu. Iako je prema ovom pokazatelju zabilježen rast prema nominalnoj vrijednosti u odnosu na druge države članice Hrvatska bilježi pad sa 17. na 21. mjesto.

Poduzeća su osobito povećala uporabu usluga o oblaku i zauzela visoko 8. mjesto u toj podkategoriji, a raste i promet malih i srednjih poduzeća koji usluge i proizvode prodaju na internetu.

'Hrvatska planira pripremu Strategije za digitalizaciju gospodarstva, a potpisala je Europsku deklaraciju o računalstvu visoke učinkovitosti. Bura, superračunalo Sveučilišta u Rijeci, najsnažnije je superračunalo u Jadranskoj regiji i koristi se za biotehnološka i biomedicinska istraživanja te je dostupno institucijama i tvrtkama u inozemstvu. Kao jedan od vodećih aktera u svijetu visoko-učinkovitih električnih automobila, Rimac je potpisao sporazum sa Sveučilištem u Rijeci o uporabi superračunala za razvoj najnovijeg Concept Two električnog automobila s 1384 HP i najvećom brzinom od 400 km/h. U skorije vrijeme očekuje se potpisivanje deklaracija o suradnji u područjima umjetne inteligencije, blockchaina, zdravstva i inovacija', navodi izvješće. 

Posljednji pokazatelj, digitalne javne usluge, odnosi se na usluge e-uprave. U ovom pokazatelju Hrvatska ostaje na 25. mjestu. Rezultati Hrvatske u području dostupnosti otvorenih podataka viši su od prosjeka EU-a.

'Kontinuirano se povećava broj korisnika usluga e-uprave, pri čemu 66 posto internet korisnika usluga e-uprave mrežno dostavlja popunjene obrasce. Podkategorija u kojem se Hrvatska posebno ističe jesu e-usluge u  zdravstvu, s kojim je na 10. mjestu među državama članicama', navodi se u izvješću.