VISION NEXT 100

Pogledajte kako BMW vidi budućnost vozila

18.06.2016 u 10:43

Bionic
Reading

Baš kako su otkrivanjem BMW koncepta Vision Next 100 najavili, s vremenom je za proslavu sto godina postojanja BMW-a stigao red i na Vision Next 100 drugih brandova u vlasništvu Bavaraca. Kako onda BMW-ovi ljudi vide MINI u sljedećem stoljeću?

MINI Vision Next 100 je u četvrtak otkriven u Londonu, a slijedi filozofiju predstavljenu s konceptom BMW Vision Next 100, koji je mnoge ostavio bez daha. Međutim, dok se BMW-ovo vozilo držalo 'čiste ugode u vožnji', MINI je napravio svojevrsnu 'formu potpuno individualizirane urbane mobilnosti'.

Van dizajnerskih i marketinških riječi - što to znači za koncept MINI vozila za sljedeće stoljeće? Možda nitko nikad neće biti vlasnikom ovog vozila, no zamišljeno je kao nešto što je moguće izgledom prilagoditi svakom od vozača (ili putnika). Projekcije na vozilu se mijenjaju ovisno o raspoloženju, a interijer se mijenja u skladu s vanjštinom. Ovaj 'krojeni' dizajn uz nevjerojatnu razinu mobilnosti je jedan od najbitnijih parametara u filozofiji BMW grupe za sljedećih sto godina postojanja. Sljedeći je ekološki aspekt - a za koncept su korišteni brojni materijali prihvatljivi za okoliš i reciklažu.

MINI Vision Next 100 tako koristi napredne mogućnosti autonomnih vozila budućnosti pa može sam s parkirališta ili garaže doći po vlasnika na poziv. Iako je koncept potpuno otkačenog dizajna, itekako su jasne neke od linija koje se mogu vidjeti u MINI vozilima današnjice. Tu je naravno i činjenica da je vozilo namijenjeno za gradske vožnje, avanture i općenito - zabavu, baš poput današnjih modela.

Konceptno vozilo je dužine 3.628mm i širine 1.848mm, što je kraće i uže od postojećeg trovratnog MINI modela. Smanjenje dimenzija uz zadržavanje prostora bit će moguće zahvaljujući novim pogonskim sustavima te činjenici da vozila budućnosti neće imati potrebu za velikim deformacijskim zonama - računala će teško raditi sudare poput ljudi.