SUPERAUTOMOBILI ŽENEVE

Pininfarina druge superautomobile ‘tamani’ pogonom na vodik

03.03.2016 u 06:54

Bionic
Reading

Budućnost je zelena, smatraju u kompaniji Pininfarina. Ove godine su u Ženevi stoga otkrili konceptni H2 Speed superautomobil pogonjen vodikom, koji se u trenutnoj fazi nalazi 'između proizvodnog superautomobila i trkaćeg prototipa'

Je li vrijeme za povratak na staru slavu ovog branda? Pa, model H2 Speed svakako sugerira da su na to spremni. Riječ je o vozilu koje koristi gorive ćelije te umjesto uobičajenih ispušnih plinova koji zagađuju okoliš iz sebe 'pljucka' tek vodu.

Ispod površine koja je uglavnom napravljena od ugljičnih vlakana nalaze se dva snažna električna motora (oko 500KS), koje pogoni paket gorivih ćelija uparen s dva velika spremnika vodika. Spremnici se pak mogu napuniti za svega tri minute, navode u kompaniji. Mjenjačka kutija i spojka ne postoje, a snaga se prenosi izravno na kotače pomoću posebno razvijenog softvera.


Ovakav sklop osigurava ubrzanje do 100km/h za 3,4 sekunde, što nikako nije loše za automobil mase 1.420kg. Ovim uratkom Pininfarina 'istražuje budućnost i potencijal trkaćih tehnologija' pa ne treba očekivati proizvodnu izvedbu...no uz dovoljno novca i zanimanja ništa ne bi začudilo.

Kompanija navodi da su istraživanje i razvoj sama srž svega što rade još od svojih korijena. H2 Speed kao rezultat dijela istraživanja pokazuje kako se može razviti automobil s maksimalnom brzinom od 300km/h, koji u atmosferu ispušta tek vodenu paru.