TEHNO SAVJETI

PC vam radi nevjerojatno sporo? Isprobajte ove super korisne trikove

02.11.2020 u 08:22

Bionic
Reading

PC računala s vremenom nakupe hrpe programa koji im smetaju pri učinkovitom pokretanju i radu. Pobrojali smo nekoliko trikova koji bi vam u tom slučaju mogli pomoći

Prva stvar koju će vam svaki stručnjak savjetovati, dođete li mu s pitanjem o sporom pokretanju računala je - skratiti listu startnih aplikacija. Kako vrijeme prolazi, instalirat ćete sve više programa, dio tih programa pokretat će se svaki put kad pokrećete računalo i time ćete nenamjerno usporiti vaš PC. Rješite taj problem pregledom startnih aplikacija odlaskom u postavke i pregledom liste startnih programa.

Koristite manje kartica u pregledniku

Internetski preglednici su, bez dvojbe, neki od najvećih potrošača memorije. Isključivanjem kartica korisnik može dramatično utjecati na performanse računala. Evo kako možete provjeriti otvorene kartice:

  • Pokrenite Task Manager desnim klikom na Taskbar i biranjem stavke 'Task Manager'.
  • Birajte strelicu na lijevoj strani od imena preglednika kako biste proširili listu otvorenih kartica.
  • Korisnici Chromea to mogu napraviti menadžerom kartica pritiskom na izbornik sa tri točke u gornjem desnom dijelu ekrana.
  • Birajte 'More Tools'
  • Birajte 'Task Manager'
  • Vidjet ćete listu trenutno aktivnih programa. Kliknite na program kako biste ga birali.
  • Dok je program označen, birajte stavku 'End Task' kako biste ga ugasili

Podesite vrijeme skeniranja PC-ja

Redovito skeniranje računala antivirusnim programima vrlo je učinkovit način održavanja njegovog 'zdravlja'. Možete odabrati program skeniranja koja nudi program, no to ponekad može usporiti računalo. Razmislite o vremenu skeniranja i birajte ono kada ne sjedite za PC-jem. Pokrenite antivirus i pronađite raspored skeniranja. Uredite ga tako da se pokreće tijekom vaše pauze za ručak ili kasnije navečer kad ne sjedite za računalom.

Redovito ponovno pokrećite računalo

Većina ljudi računala stavlja u mod za spavanje (Sleep Mode) kako bi ih idućeg dana lakše pokrenuli. Ova rutina ima i lošu stranu - vaše računalo ne čisti fragmentiranu memoriju i privremene podatka. Za najbolje performanse predlažemo da ponovno pokrećete PC bar jednom svakih nekolio dana.

Pauzirajte OneDrive

OneDrive je korisna pohrana na cloudu koja dolazi sa Microsoftom 365, no često se sinkronizira što znači da može usporiti vaš PC. Ako želite maksimalne performanse, razmislite o pauziranju OneDrivea na dva, osam ili 24 sata.

  • Kliknite na OneDrive ikonicu u donjem desnom dijelu ekrana
  • Birajte 'Help & Settings.'
  • Kliknite na 'Pause Syncing' kako biste zaustavili sinkronizaciju i birajte koliko dugu pauzu želite

Razmislite o SSD-u

Ako ste vlasnik starijeg računala koje nije došlo sa SSD-om, toplo preporučamo da ga nabavite i instalirate. Ne radi se, doduše, o jednostavnom procesu s obzirom da ćete morati prebaciti sustav na novi disk, reinstalirati Windowse i opet instalirati aplikacije koje inače koristite. Unatoč komplikacijama, SSD će dramatično ubrzati rad vašeg računala - čak više od kupnje novog procesora ili više memorije.