BLACKBERRY 9780 REFRESH

Pametni telefon stvoren za poslovne korisnike

14.04.2011 u 09:43

Bionic
Reading

BlackBery 9780 je uređaj koji se drži prokušanog dizajna karakterističnog za RIM-ove uređaje – kompletna QWERTY tipkovnica i čvrsto kompaktno kućište koje će stati u svaki džep

BlackBerry Bold 9780 je pametni telefon namijenjen poslovnim korisnicima, poglavito onima koji se nikako ne mogu odreći pune QWERTY tipkovnice i kojima je kvalitetna podrška za elektronsku poštu esencijalna u odabiru pametnog telefona. Bold 9780 kompaktni je uređaj koji će stati i u manje džepove, međutim njegovo kvalitetno kućište nosi sa sobom cijenu u masi na koju valja računati – 122 grama.

Tipke izgledaju vrlo sitno, no zbog njihova oblika lako će ih koristiti i oni s malo krupnijim prstima. Odaziv na pritisak je čvrst i ne ostavlja sumnje u to da li je tipka pritisnuta. Središnja tipka koja služi i kao trackball svoj posao obavlja izvrsno pa će se na nju brzo naviknuti i korisnici kojima će ovo biti prvi BlackBerry uređaj u životu. Posebno nam se dopala tipka za otključavanje i zaključavanje telefona koja je sakrivena u gornju stranu kućišta koja se lagano pomakne svakim pritiskom. Kao i cijeli telefon, i ova tipka daje naslutiti trajnost uređaja.

Ekran ima za ovu formu pametnog telefona standardnu dijagonalu od 2,44 inča. Razlučivost mu je 480 puta 360 piksela i prikazuje 65 tisuća boja, no nazivni prikaz manjeg broja boja ne utječe bitno na kvalitetu slike.

Trajanje baterije je nešto što je vrlo važno poslovnim korisnicima i u toj disciplini Bold 9780 nadjačava sve modele sa velikim ekranom osjetljivim na dodir. Nazivno njegova baterija traje šest sati razgovora i 400 sati na čekanju, ali u praksi će ona trajati dulje pri raznovrsnom korištenju koje podrazumijeva surfanje internetom, pisanje poruka i rad s aplikacijama nego što je to slučaj kod uređaja tipa iPhone čiji ekrani daleko brže crpe bateriju nego što to proizvođač navodi.

BlacBerry OS 6.0 koji dolazi instaliran na ovom telefonu izrađen je za uređaje s ekranom osjetljivim na dodir, no sasvim dobro radi i na BB-u 9780, i to zahvaljujući trackballu. Telefonski imenik, funkcija od neprocjenjive važnosti za svakog poslovnog korisnika, vizualno je dorađen pa je snalaženje nešto ugodnije bez da se utjecalo na funkcionalnost. Imenik se može podijeliti na dvije kategorije – privatno i poslovno. Osobina je to koju su imali i raniji BB uređaji, ali je valja spomenuti.

Ugrađena kamera ima razlučivost od pet megapiksela što je standard na većini pametnih telefona najavljenih tijekom 2010. Kvaliteta fotografija koje izrađuje solidna je, boje su žive i vuku na tople nijanse.

Korisnici koji su vjerni pametnim telefonima s vodoravnim ekranom i punom tipkovnicom trebali bi ozbiljno razmisliti o ovom modelu, a vjerni fanovi BlackBerryja se nikako neće razočarati u modelu 9780. Nova verzija operativnog sustava i veliko poboljšanje digitalnog fotoaparata u odnosu na 9700 vrijedna su nadogradnja. Jedini veći prigovor koji imamo ovom telefonu jest njegova cijena, no kako su BlackBerry uređaji vezani uz operatere vjerujemo da će i po tom pitanju svaki korisnik pronaći ono što mu odgovara.

Operativni sustav: BlackBerry OS 6.0
CPU: 624 MHz
Memorija: 256 MB + microSD
Prijenos podataka: HSDPA
Rezolucija ekrana: 480 x 360
Ekran: TFT
WiFi: Da
GPS: Da
Cijena: 3.498 kn
Ustupio: T-Mobile