15. GODINA NAGRAĐIVANJA ZNANSTVENE IZVRSNOSTI U HRVATSKOJ

Ovo su hrvatske znanstvenice nagrađene stipendijom L'Oreal-UNESCO 'Za žene u znanosti'

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 18.06.2021 11:28
  • Objavljeno 18.06.2021 u 11:28
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: L'Oreal-UNESCO

Jelena Bijelić, Ivana Lapić, Ena Melvan i Helena Virić Gašparić ovogodišnje su stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti'.

Program koji se provodi u organizaciji L'Oréala Adria i Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija ove godine obilježava svoju jubilarnu, 15. godinu provođenja u Hrvatskoj te je kroz njega do sada nagrađeno 58 znanstvenica u završnoj fazi izrade doktorske disertacije. Dodjela stipendija samo za sudionike održana je u Atelijeru Meštrović u Zagrebu.

Za svoju znanstvenu izvrsnost stipendistice su nagrađene pojedinačnom stipendijom u iznosu od 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti, no sam program ima puno veće značenje jer je ujedno i priznanje mladim znanstvenicama za njihov predani trud i samozatajan znanstveni rad. Povodom ove obljetnice, u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba 'Svijet treba znanost, a znanost treba žene' posvećena svim dosadašnjim stipendisticama koje su nagrađene stipendijom.

tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: UNESCO

Jelena Bijelić (Odjel za kemiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), Ivana Lapić (Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb), Ena Melvan (Fakultet elektrotehnike i računarstva i Prehrambeno-biotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Macquarie Sveučilištem u Sydneyju) i Helena Virić Gašparić (Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) ovogodišnje su stipendistice Nacionalnog programa stipendiranja 'Za žene u znanosti'.

Ovogodišnje stipendistice iz područja prirodnih znanosti, uključujući i interdisciplinarna područja, odabralo je Izborno povjerenstvo programa na čelu s akademikom Zvonkom Kusićem te cijenjenim članovima naše akademske zajednice: akademkinjom Vidom Demarin, akademikom Krešimirom Nemecom, akademikom Vladimirom Paarom, prof. dr. sc. Helenom Jasnom Mencer, prof. dr. sc. Đurđicom Ugarković, prof. dr. sc. Ivanom Vickovićem i dr. sc. Katicom Biljaković.

Predsjednik Izbornog povjerenstva programa akademik Zvonko Kusić naglasio je kako je pred Povjerenstvom bio težak zadatak odabira najboljih kandidatkinje među izvrsnim, a pristiglo je i veliki broj prijava na Natječaj, njih gotovo 50. „Ovaj program je tijekom 15. godina provođenja u Hrvatskoj postigao veliki ugled i priznanje u akademskim krugovima, čak i u inozemstvu. To je iznimno važno za mlade znanstvenice, da osim financijske potpore, imaju pristup međunarodnoj zajednici kako bi se mogle dodatno usavršavati. Moram priznati da sam sudjelovao u mnogo povjerenstava, ali ovo u Izbornom povjerenstvu program 'Za žene u znanosti' mi je jedno od najvrjednijih iskustava', istaknuo je akademik Zvonko Kusić, predsjednik Izbornog povjerenstva programa.

„Ova stipendija za mene predstavlja divno i poticajno priznanje, optimizam da svojim znanstvenim djelovanjem činim razliku“, poručila je ovogodišnja stipendistica Ivana Lapić, spec. med. biokem. i lab. med. koja svoju disertaciju izrađuje u Kliničkom zavodu za laboratorijsku dijagnostiku KBC-a Zagreb. Snimku svečane dodjele stipendija možete pogledati ovdje.

Izložba 'Svijet treba znanost, a znanost treba žene'

Povodom obilježavanja 15. obljetnice provođenja Nacionalnog programa stipendiranja „Za žene u znanosti“ u zagrebačkom parku Zrinjevac postavljena je izložba 'Svijet treba znanost, a znanost treba žena'. Izložba prikazuje 53 znanstvenice koje su za izvrsnost u svom znanstvenom radu nagrađene ovom prestižnom stipendijom.

'Cilj ove izložbe je informirati javnost o njihovim znanstvenim uspjesima, predstaviti ih pojedinačno, kao i znanstvene radove za koje su nagrađene. Njihovi uspjesi poticaj su svim ženama da odaberu put znanosti kao svoj životni poziv jer Svijet treba znanost, a znanost treba žene!', istaknula je Vanya Panayotova, generalna direktorica Loreala Adria-Balkan i Rumunjske.

Svi zainteresirani će izložbu moći pogledati do 30. lipnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!