TEHNO SAVJET

Ovo sigurno niste znali da možete s Windowsima 10

31.01.2016 u 08:08

Bionic
Reading

Windows operativni sustavi oduvijek su u sebi krili 'pokoju' značajku koja može olakšati stvari pri radu. Bilo da je riječ o daljinskoj pomoći za nešto na računalu ili tek jednostavnoj konverziji jedinica, Windows OS može dosta. Guy McDowell sa stranice MakeUseOf donosi nekoliko tih manje poznatih mogućnosti

Iskusni korisnici Windows računala već znaju za Remote Assistance alat, koji omogućuje pozivanje 'omiljene osobe koja se razumije u računala' tako da daljinski mogu pomoći u rješavanju problema. Veza je sigurna i privremena, a moguće je birati želi li se tek omogućiti pregled desktopa ili interakcija. Remote Assistance je moguće naći u Control Panelu pod System > Advanced System Settings > Remote, ili tek jednostavnim tipkanjem Remote Assistance u search polje Start izbornika.

Ako netko nije upalio Windows Calculator niti jednom, mogao bi se ugodno iznenaditi što se sve krije 'ispod haube', koja u pravilu prikazuje tek osnovne mogućnosti. Calculator je kudikamo moćniji no što se to da naslutiti, jer u sebi krije brdo različitih kalkulatora, konverziju jedinica, računanje vremenskog raspona, pa čak i potrošnju goriva. Sve je dostupno u jednostavno izborniku View.


Kako bi brzo popravili Windows instalaciju bez tzv. recovery diskova ili tek uklonili bloatware, korisnici Windows 8 i Windows 10 operativnih sustava mogu se poslužiti alatom Deployment Imaging Service and Management (DISM). Riječ je o vrlo moćnom dodatku kojeg je moguće koristiti i za backup. Za pregled mogućnosti dovoljno je otvoriti Command Prompt s administratorskim ovlastima i otipkati DISM naredbu. Za nešto više instrukcija valja posjetiti MakeUseOf tekst.

S novim računalom obično valja muke mučiti kako bi se prebacili svi podaci i smjestili u odgovarajuće foldere. Za prebacivanje datoteka s Windows 8, Windows RT ili Windows 7 PC-ja moguće je iskoristiti integrirani alat Windows Easy Transfer. On može prebaciti sav odgovarajući sadržaj u istoimene foldere, ili čak iz drugih foldera koje je odabrao korisnik. Uključuje i prebacivanje postavki za e-mail, poruke, kontakte i neke druge 'sitnice' iz Windowsa. Windows 10 pak slične mogućnosti krije pod Settings i OneDrive sinkronizacijom.

Tko pak želi testirati druge operativne sustave, može se zabaviti s virtualnim računalima, a Windowsi koriste alat Hyper-V za tu svrhu. Sve verzije Windows OS-a ne stižu s tim, no ako je moguća instalacija, stvar bi trebala biti dostupna na Control Panel > Programs and Features > Turn Windows features on or off.

Ponekad je pretraga internetom za neobičnim (a tako potrebnim) simbolima prilično mučan proces. Srećom, Windows Character Map lako može uskočiti u pomoć. Dovoljno je pretražiti (Start izbornik) 'charmap' ili 'character map' i otvoriti alat. On omogućuje odabir fonta, kopiranje sadržaja i točne kodove za lakši unos.

Za sve one koji nalete na problem i ne uspijevaju objasniti što su točno napravili da do njega u radu dođe zlatnim alatom mogao bi se pokazati Steps Recorder. Ovaj program će u .zip datoteku upakirati sve korake koje je korisnik napravio, a što je onda moguće poslati IT stručnjaku da vidi u čem je točno bio problem. Naravno, sigurnosti radi, alat neće spremati otipkane lozinke.

Više detalja i neobičnih mogućnosti u Windows operativnim sustavima moguće je pronaći na izvornom linku