manje zamara oči

Ovo je trik za drugačiju Google pretragu koji bi vam se mogao svidjeti

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 14.01.2022 11:57
  • Objavljeno 14.01.2022 u 11:57
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: True Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Google je prošle godine tamni način rada uveo u sve svoje Android aplikacije, kao i sustave za pretragu. Ako ga još niste aktivirali, ne brinite - za sve vam treba samo nekoliko klikova

Hrpe internetskih stranica i aplikacija danas koriste svijetlu paletu, odnosno stavljaju tamni tekst na svijetlu pozadinu. Googleova pretraga je vrlo slična, no ako preferirate tamnije tonove, postoji opcija za to - tamni način rada. Tamni način rada stavlja islova na tamnu pozadinu, manje zamara oči te u nekim situacijama poput rada na uređajima koji imaju OLED zaslone troši manje energije zato jer zathjeva manje aktivnih piksela.

Koji god vaš razlog bio za korištenje dark modea, dobra vijest je što ga možete imati i u Google pretrazi.

Kako aktivirati tamni način rada u Google pretrazi na stolnom računalu?

Google po osnovnim postavkama kopira pravila sustava. Primjerice, u Windowsima 10 postavke možete pronaći pod opcijama za personalizaciju u Settings > Personalization > Color > Choose your default app mode gdje možete birati koju paletu boja želite koristiti. Pozadinsku boju Googlea, doduše, možete ručno urediti u postavkama pretrage, objašnjava Makeuseof.

Odite na Google.com. Ako želite da tamni način rada radi u svim preglednicima, koristite tipku u gornjem desnom kutu i prijavite se na Google. Ako vidite vašu profilnu sliku, već ste prijavljeni.

Tamo potražite postavke, odnosno Settings i kliknite na Dark theme kako biste aktivirali tamni način rada. Ne vidite opciju? Ne brinite i uđite u postavke pretrage odnosno Search Settings.

Na lijevom izborniku birajte stavku za izgled, odnosno Appearance i nakon toga tamni način rada - Dark theme. Pohranite promjene klikom na Save i to je to.

Kako aktivirati tamni način rada u Google pretrazi na smartfonu?

Kao i kod stolnog računala odite na Google.com i ako želite da se paleta primjeni na sve mobilne uređaje i tablete birajte tipku u gornjem desnom kutu da se prijavite na svoj račun. U gornjem lijevom kutu birajte stavku više, odnosno More (tri horizontalne crte), pritisnite na Dark theme kako biste aktivirali tamni način rada.

Ako ne vidite opciju, birajte postavke odnosno Settings i pod izgledom (Appearance) birajte tamni način rada (Dark theme). Nakon toga jednostavno pohranite promjene pritiskom na Save.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!