BIT ĆE VESELJA

Ovo je sve što znamo o Nokiji P1 i sviđa nam se što smo saznali

11.02.2017 u 08:31

Bionic
Reading

Obožavatelji branda Nokia očekuju njegovo oživljavanje - ovoga puta u svijetu Android pametnih telefona. Poznato je da će na događanju Mobile World Congress u Barceloni koncem ovog mjeseca pod imenom Nokia P1 stići prava mobilna perjanica. No, što ona donosi u svijetu prilično zasićenom vrhunskim uređajima?

Odavno nije tajna kako se Finci žele vratiti u trku s drugima u svijetu mobilnih uređaja. Na MWC-u 2017 trebalo bi se pojaviti više njihovih pametnih telefona, no sve oči su uprte u model P1, izgledno najsnažniji uređaj ikad koji će na kućištu nositi oznaku branda Nokia.

Ne samo da bi ova mobilna perjanica u sebi trebala kriti Qualcommov najsnažniji čip Snapdragon 835, već bi uređaj trebao donijeti i do sada najbolju kamericu iz njihovih pogona. No, valja krenuti redom. Ako je za vjerovati dosadašnjim glasinama i tragovima informacija, Nokia P1 imat će metalni okvir, unutar kojeg će se nalaziti 5,3-inčni zaslon prekriven Gorilla Glass 5 zaštitnim slojem. Kutovi uređaja bit će blago zaobljeni, a u donjem okviru će se nalaziti za pametne telefone uobičajena glavna tipka i čitač otiska prstiju. Prema nekim informacijama, uređaj bi trebao biti i vodootporan.


Ostatak hardvera bi trebao činiti dodatak od 6GB radne memorije te izbor 128GB ili 256GB spremišnog prostora. Za napajanje će se brinuti baterija od 3.500mAh. Niti jedan od ovih detalja nije potvrđen pa sve valja uzeti sa zrnom soli. Slično vrijedi i za kamericu nadolazećeg uređaja. Očekivanja su golema, posebno zbog toga što je ime Nokia u svijetu pametnih telefona u pravilu značilo i vrhunske fotografije i stabilizirani video. Za sada se spominje poznato ime Carl Zeiss kad je u pitanju optika, dok bi senzor trebao biti od 22,6MP.

Softversku stranu priče trebao bi činiti Android 7.0 Nougat, što ne čudi s obzirom na partnerstvo s Googleom

'Šuška' se i o cijenama. 128-gigabajtni model navodno će koštati oko 500 britanskih funti dok će model s 256GB spremišnog prostora biti stotinjak funti skuplji.