UMJETNA INTELIGENCIJA

Ovo je Nitkolina, prva hrvatska AI političarka

01.04.2024 u 17:33

Bionic
Reading

Politička stranka Možemo! predstavila je u ponedjeljak Nitkolinu, prvu hrvatsku političarku generiranu putem umjetne inteligencije. Ima i profil na Instagramu

Kako navode njezini kreatori iz stranke Možemo!, prva hrvatska političarka generirana je putem umjetne inteligencije. Kreirana je, kažu, radi borbe protiv lažnih vijesti i informacija tijekom ove izborne kampanje.

'Ja sam Nitkolina 👋🏻 Nositeljica imaginarne digitalne izborne jedinice @mozemohr i prva hrvatska AI političarka. U isto vrijeme postojim i ne postojim. Nešto kao i lajkovi na stranicama HDZ-a. 😉 No za razliku od taktika kojima se se služe naši politički protivnici kako bi unijeli pomutnju i širili dezinformacije u digitalnom prostoru, ja ću prema vama uvijek biti transparentna i iskrena. 💚

Ja sam podsjetnik na sve ono što je danas moguće izvesti koristeći tehnologiju. U svojem djelovanju držat ću se etičkog kodeksa stranke Možemo, a moja jedina uloga biti će da promičem kritičko razmišljanje i budem primjer kako sve što vidimo i čujemo nije nužno stvarno i istinito. E da, izađite na izbore 17.4. ✊🏻 I Sretan Uskrs!' poruka je Nitkoline u objavi na Instagramu.

Stranka Možemo! predstavila je i svoj Kodeks političkog komuniciranja na društvenim mrežama u izbornoj kampanji.

Programski koordinator Tomislav Medak rekao je da se njime obvezuju na to da neće 'generirati lažne vijesti i deepfakove, koristiti farme klikova i stranačke botove', već se protiv toga boriti. Istaknuo je i da dijeli s drugima zabrinutost kad je riječ o korištenju umjetne inteligencije u politici, pogotovo deepfakeova koji mogu imati ozbiljne posljedice uslijed izbora.