DUGOOČEKIVANI PROBLEM

Ovaj tjedan internet nije radio kako treba, znate li zašto?

15.08.2014 u 07:36

Bionic
Reading

Ako su korisnici kojim slučajem tijekom utorka zabilježili 'štucavice' na svojoj internet vezi - nisu usamljeni, jer je problem bio globalne prirode. Najgore u cijeloj priči je to što problem i dalje nije trajno riješen, a bilo je samo pitanje trenutka kada će se dogoditi. O čemu je riječ?

Američki pružatelji internet usluga su redom zabilježili smetnje u radu, što se pak očitovalo i na globalnoj razini jer su korisnici imali problema u pristupu servisima LastPass, Officeu 365 i drugima. Prvi put do sada lista tzv. routable mreža nazvanih još i Border Gateway Protocol (BGP) tablicama prešla je 512K zapisa. Problem je nastupio zbog brojnih starijih rutera, ograničenih sadržajem posebne (TCAM) memorije na 512K.

U trenutku kada su tablice prerasle prostor koji im je bio dostupan, ruteri su se ili ugasili ili značajno usporili, što je utjecalo na cijelu mrežu. Sreća u nesreći je to što je samo mali dio BGP tablica prešao unos od 512K pa je situacija mogla biti i gora. S druge strane, nesretni dio priče je to što su brojni inženjeri na problem upozoravali već neko vrijeme, bez posebnog utjecaja.


Proizvođači poput Ciscoa su već ranije ove godine pružili informacije vezane uz svoje proizvodne linije, kao i upute kako zaobići problem. Kako stručnjaci pišu, za sada će se problem rješavati tako da većina opreme prilagodi s više memorije, nauštrb podrške za IPv6 - sljedeće generacije komunikacijskog protokola.