ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ

Ova umjetna sunčeva svjetlost će prevariti bilo koga

23.02.2015 u 13:36

Bionic
Reading

Već neko vrijeme se priprema niz rasvjetnih tehnologija koje ljude itekako mogu prevariti - na način da pomisle kako je riječ o pravom dnevnom svjetlu. Talijanska kompanija CoeLux je još lani prezentirala svoj proizvod u obliku stropnog 'prozora', a kroz koji u svakom trenutku dolazi 'sunčeva svjetlost'

Posrijedi je tehnološki vrlo napredno rješenje, koje koristi nanočestice u posebnom sloju te LED osvjetljenje iznad njega kako bi se imitirala Zemljina atmosfera i prolazak stvarnog Sunčevog svjetla kroz nju. Postignuti efekt je u svakom smislu nevjerojatan - kako po razini osvjetljenosti, tako i po kvaliteti svjetla.

Slike koje je kompanija otkrila, baš kao i one novinarske nisu računalni prikazi, već prave fotografije, a oni koji su imali prilike posjetiti neku od CoeLux instalacija su ostali nemalo iznenađeni. 'Nismo htjeli koristiti projektore ili slične varke', rekao je jedan od tvoraca. 'Htjeli smo uistinu simulirati atmosferu Zemlje i dobiti što prirodnije svjetlo.'

Želite li umjetno sunčevo osvjetljenje?

CoeLux je moguće nabaviti već sada, a cijena je prava sitnica - kakvih 40 tisuća funti (416 tisuća kuna) za rasvjetu i pet tisuća funti (52 tisuće kuna) za ugradnju. Zanimanja usprkos luksuzu ne izostaje, čak ni u mogućim primjenama u garažama, bolnicama i uredima, a čini se kako i profesionalni fotografski studiji žele takvo što.

CoeLux navodi kako će buduće verzije ovog proizvoda uključivati i mogućnost promjene položaja izvora svjetla, a moći će se i imitirati cijeli spektar od izlaska do zalaska umjetnog sunca.