BIOMETRIJA

Ova kreditna kartica čita vaš otisak prsta

22.10.2014 u 07:54

Bionic
Reading

Podaci o otisku prsta vlasnika kartice čuvaju se direktno na kartici. Nakon aktivacije jednostavnim skeniranjem otiska prsta, platna kartica može se koristiti za beskontaktno plaćanje. Omogućuje plaćanje bilo kojih iznosa bez unošenja PIN-a

Kompanije MasterCard i Zwipe najavile su lansiranje prve beskontaktne platne kartice koja u sebi sadrži integrirani senzor za otisak prsta. Lansiranje ove kartice uslijedilo je nakon uspješnog probnog testiranja u suradnji s norveškom bankom Sparebanken DIN, članicom Eika Grupe.

Platna kartica Zwipe MasterCard prva je beskontaktna kartica na svijetu kod koje se autentifikacija izvršava identifikacijom otiska prsta. Ima biometrijski senzor i sigurnosnu tehnologiju za autentifikaciju kompanije Zwipe, koja u sebi čuva biometrijske podatke korisnika kartice. Sadrži sigurnosni čip EMV, kao i beskontaktnu tehnologiju kompanije MasterCard.


Ovo je prva platna kartica koja kombinira sigurnost biometrijske autentifikacije s brzinom i praktičnošću beskontaktnog plaćanja. Podaci o otisku prsta vlasnika kartice čuvaju se direktno na kartici, a ne u nekoj eksternoj bazi podataka. Nakon aktivacije jednostavnim skeniranjem otiska prsta, platna kartica može se koristiti za beskontaktno plaćanje. Omogućuje plaćanje bilo kojih iznosa bez unošenja PIN-a.

Kompanija Zwipe trenutno radi na novoj generaciji svojih kartica koje će biti u istom formatu kao i standardne kartice, ali će biti dizajnirane tako da ih prihvaćaju svi terminali za plaćanje uvedeni 2015. godine. Ova nova kartica napajat će se energijom dobivenom s terminala za plaćanje i neće sadržavati bateriju.

'Naš cilj je omogućiti da se svi mogu identificirati bez korištenja lozinki ili PIN kodova. Biometrijska autentifikacija pomoći će nam u ostvarenju tog cilja. Naš je zadatak, uz pomoć ove tehnologije osigurati i pružiti korisnicima snažnu zaštitu te jednostavno i praktično korištenje kartice', rekao je predsjednik MasterCardovog odjela za sigurnosna poslovna rješenja Ajay Bhalla