DOSTUPNI I U HRVATSKOJ

Ova dva drona lete, jure, skaču, predu...

11.09.2014 u 20:21

Bionic
Reading

Na domaće su tržište stigla dva modela Parrotovih dronova kojima je moguće upravljati pomoću pametnih telefona i tablet računala, a koji mogu zbilja svašta

Parrot Rolling Spider je leteći dron koji može letjeti u zatvorenom i otvorenom prostoru. Teži 55 grama i poliamidne je strukture. Za upravljanje koristite Bluetooth Smart i besplatnu aplikaciju FreeFlight 3 za iOS, Android, Windows 8.1 i Windows Phone 8.1.

Kada pomaknete smartphone ili tablet desno ili lijevo, oponašat će vaše pokrete. Povučete li prstom po zaslonu udesno, okrenut će se za 90 stupnjeva. Kad ga poželite spustiti, pritisnite tipku za slijetanje.


Bacite li ga u zrak dok su motori ugašeni, senzori će to otkriti i automatski pokrenuti motore. Dron će se stabilizirati u zraku, čekajući vaše upute. Motori također prestaju s radom kada dođe do kontakta s propelerima.

Vertikalna kamera (60 fps), koja se nalazi ispod trupa, pomaže pri stabilizaciji tijekom leta. Snimljene fotografije pohranjuje na flash memoriju kapaciteta jedan GB. Možete ih prenijeti na računalo putem ugrađenog priključka za mikro USB.

Ima akcelerometar, celerometar i žiroskop (sva tri su 3-osovinska). Kameru, osim za snimanje, koristi kako bi svakih 16 milisekundi usporedio prethodnu i trenutnu sliku tla, kako bi odredio brzinu. Ultrazvučno analizira visinu leta do četiri metra. Ispod te visine, senzor pritiska kontrolira visinu leta drona.

Ima punjivu litij-polimersku bateriju kapaciteta 550 mAh, koja će potrajati osam minuta.

Može biti opremljen s dva vrlo lagana kotača koja drži osovina od karbonskog vlakna, teška deset grama. Pomoću njih može se kretati na tlu poput trkaćih automobila ili penjati zidom poput pauka.

Parrot Rolling Spider je dostupan u crvenoj, plavoj i bijeloj boji uz dodatni set od 12 samoljepljivih 'usta' koja se mogu zalijepiti ispod 'nosa'. Dostupan je po cijeni od 839 kuna.


Parrot Jumping Sumo se kreće, juri (dva metra u sekundi), krivuda, kruži, okreće se za 90 i 180 stupnjeva, skače i do 80 centimetara u visinu i dužinu.

Također ima ugrađenu kameru, kao i dva velika kotača, koje može uvući. Kotači se izvlače pri većim brzinama da bi se postigla veća stabilnost i ponovo uvlače 'kompaktni' mod da bi se poboljšala agilnost i vožnja uskim područjima.

Upute prima putem četiri antene za wi-fi na 2,4 ili 5 GHz u formatu MIMO te besplatne aplikacije FreeFlight 3 (iOS, Android, Windows 8.1 i Windows Phone 8.1). Moguće je unaprijed isprogramirati tijek vožnje i aktivnosti kojima će se baviti.


Opremljen je širokokutnom kamerom koja uživo prenosi pogled na zaslon pametnog telefona ili tableta koji njime upravlja. Može i fotografirati te snimati videozapise koji se pohranjuju na mikro USB stick koji se priključuje na robota.

Kad je sve u redu, oči mu svjetle zeleno. Ako ne funkcionira kako bi trebalo, pocrvenit će. Svaki put kad je uključen, kada prizemlji ispravno ili se nađe u nezgodnoj poziciji, signalizirat će zvukom. I reagirat će ako ga pomilujete po glavi ili tijelu.

Radi s punjivom litij-polimerskom baterijom kapaciteta 550 mAh, koja traje 20 minuta.

Dostupan je crveno-crnoj, crno-bijeloj i smeđe-zelenoj kombinaciji. Može se personalizirati s tri naljepnice koje mijenjaju stil ili raspoloženje. Cijena mu je 1229 kn.