DIGITALNI LAVEŽ

Ova bizarna umjetna inteligencija novopečene vlasnike uči brinuti se o psu

16.06.2017 u 15:32

Bionic
Reading

Budućnost botova koji govore je među nama, a njezino ime je - Lola. Ovo vrijedi ako, istini za volju, spadate među ljubitelje pasa

Riječ je o psu umjetnoj inteligenciji koja buduće vlasnike priprema za život uz dlakavog četveronošca. Asistent kreativnog direktora u kompaniji Dieste, Victor Vetancourt, stvorio je Lolu koristeći alat API.AI. Zajedno sa poslovnim partnerom Leirumom Rivasom Vetancourt je napisao većinu dijaloga.

Lola koristi glas umjesto tekstualnog dijaloga iz jednog jednostavnog razloga.

'Slanje poruka je dio naših telefona tako dugo da smo se na nju navikli. Nakon Siri uz porast popularnosti Alexe sve je postalo prirodnije, pristupačnije i očaravajuće' rekao je Vetancourt u razgovoru na Twitteru. 'Pod 'očaravajuće' mislim na to da je glas koji dolazi iz uređaja te koji je napravljen na strojnom algoritmu za učenje više očaravajuć nego strašan. S obzirom da je naša misija pomoći psima, emotivna povezanost vrlo je važan faktor.'

Poanta Lole je da ljudima jasno da do znanja kako je to biti vlasnik psa - uz nasumično neprekidno lajanje i sve slične divote - prije nego što preuzmu odgovornost. Bot će čak i povremeno ubaciti pokoju šalu kako bi vas zabavljao.

Lolu se trenutno koristi u neprofitnoj organizaciji Dallas Pets Alive koja se nada kako će pomoći psima beskućnicima u Teksasu.

'Naš bot ne prodaje apsolutno ništa, već nastoji spasiti čim više života trenirajući odrasle i klince prije nego što udome psića. Faktor glasovne komunikacije ovdje je vrlo važan' rekao je Vetancourt. 'Zašto smo se odlučili za Google Home? Mislim da je samo ime uređaja, Google HOME (dom), usko vezano uz cijelu ideju. Misija Dallas Pets Alivea da udomi čim više pasa u pravim domovima'.

Lola će korisnicima reći da trči u krug po stanu ili lovi leptire dok vlasnik nastoji trčati stazom - uobičajene čudne stvari koje psi rade svaki dan.

'Mislim da ćemo u skorašnjoj budućnosti definitivno imati robote koji su specijalizirani za specifične zadatke. Promjerice, način na koje su aplikacije evoluirale sve veći broj ljudi koristi programe koji su stvoreni za njihove potrebe' rekao je Vetancourt. 'U drugu ruku, Googleov asistent ne može vam pomoći kod svega. On zavisi o agentima, servisima i sličnim stvarima - istu stvar imamo s Alexom'.

Upoznajte mješanku Lolu - prvog mješanca koji vas uči kako je to imati psa prije nego što udomite psa Izvor: Društvene mreže / Autor: Lola the Mutt