prekinuta misija

Otkriveno što stoji iza neuspješnog lansiranja Sojuza u svemir

02.11.2018 u 10:43

Bionic
Reading

Neuspješno prošlomjesečno lansiranje rakete Sojuz prema Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) rezultat je oštećenja senzora u procesu sastavljanja rakete, objavio je čelnik ruskog istražnog povjerenstva

Ruski kozmonaut i američki astronaut morali su prekinuti misiju 11. listopada te su uspjeli sletjeti na Zemlju.

Predstavljajući rezultate istrage nesreće, Igor Skorobogatov je rekao novinarima da bi još dvije rakete Sojuz mogle imati sličan defekt i da će se uvesti dodatne provjere u proces njihovog sastavljanja.

Aleksej Ovčinjin i Nick Hague i Aleksej Ovčinjin uspješno su prizemljili na području Kazahstana nakon što je njihova raketa Sojuz pretrpjela kvar ubrzo nakon lansiranja.

  • +14
Lansiranje rakete s kozmordoma Vostočni Izvor: Reuters / Autor: SHAMIL ZHUMATOV

Ruska svemirska raketa Sojuz zakazala je nakon polijetanja s Bajkonura i dvojica astronauta kapsulom s padobranom spustila su se na području Kazahstana.

Ova nesreća bio je prvi ozbiljni problem kod lansiranja koji je imala posada Sojuza od 1983. godine kada su astronauti jedva izbjegli eksploziju.

Prva misija s posadom za ISS nakon neuspješnog lansiranja Sojuza mogla bi poletjeti 3. prosinca, priopćila je ruska svemirska agencija Roskosmos, a trenutačna tročlana posada ISS-a trebala bi se vratiti kući 20. prosinca. 

Visoki dužnosnik Roskosmosa Sergej Krikaljov izjavio je da je iduća misija s posadom bila planirana za sredinu prosinca, ali da Rusija pokušava pomaknuti taj datum tako da ISS ni nakratko ne ostane bez posade.