PODMORSKI DIV

Otkriven najveći vulkan na Zemlji!

10.09.2013 u 13:46

Bionic
Reading

Vulkan koji je prije 20 godina otkriven u vodama Tihog oceana mogao bi biti najveći na Zemlji i jedan od rekordera u Sunčevom sustavu, pokazalo je novo istraživanje

Kada su ga William Sager, profesor s University of Houston i njegovi kolege prvi put počeli istraživati, smatrali su da se sastoji od tri neovisna entiteta, odnosno vulkana. Pacifički gigant, nazvan Tamu masiv, nalazi se oko 1700 km istočno od Japana, a dio je podmorskog planinskog lanca koji je nastao prije 130 do 145 milijuna godina. Spada u tzv. štitaste vulkane koji su nastali izlijevanjem bazaltne lave. Oni izbacuju malo dima i pepela, nastaju iznad vrućih točaka, a uglavnom rastu s oceanskog dna.

Do nedavno se nije znalo je li Tamu masiv jedinstven vulkan ili sustav sačinjen od više otvora. Prema izviješću predstavljenom u novom broju časopisa Nature Geoscience tim je na temelju niza dokaza, među kojima i uzoraka tla, potvrdio da potječe iz jednog izvora.

'Tamu masiv je najveći jedinstveni vulkan koji je ikada otkriven na Zemlji', rekao je Sager.

Tamu masiv pokriva područje od oko 310.000 km2. Najveći aktivni vulkan, havajski Mauna Loa, ima površinu 5.180 km2, odnosno oko dva posto dimenzija Tamu masiva. Po veličini podnožja suparnik je čak i golemom vulkanu Olympus Mons (Olimpska gora) na Marsu, koji je najviši poznati u Sunčevom sustavu, a za vedrih noći može se vidjeti čak i amaterskim teleskopom.