OSNOVANO POVJERENSTVO

Opel priznao varanje s ispušnim plinovima, kažu da je legalno

19.05.2016 u 14:05

Bionic
Reading

Podružnica General Motorsa, njemački proizvođač Opel, priznao je kako su na modelima Zafira koristili softver za motore koji 'pod određenim okolnostima' gasi sustave za smanjenje štetnih plinova. Međutim, smatraju i da je to potpuno legalno...

Njemačko ministarstvo prometa je osnovalo istražno povjerenstvo te je održan sastanak s Opelovim službenicima. Ministar prometa Alexander Dobrindt izjavio je kako su u Opelu priznali da se sustavi za obradu ispušnih plinova gase na određenoj brzini i pri određenom tlaku kako bi se zaštitio motor.

I dok to ne znači kako je kompanija varala na samim eko-testovima, rezultati koji se na testu ostvare ne znače i da će vozilo 'držati' u stvarnoj vožnji, što je cijela poanta regulativa. Problem Opelu svakako predstavlja i usijana atmosfera vezana uz eko skandal Volkswagena.


'Ovakvi sustavi su suštinski ilegalni, osim ako su nužni za zaštitu motora', rekao je ministar Dobrindt te dodao da 'istraživačka komisija sumnja kako je sklop potpuno opravdan'. Opel je pak obećao potpunu suradnju no zadržali su se mišljenja da je riječ o nečem potpuno legalnom. Komisija je njemačkom proizvođaču dala dva tjedna da im pošalju tehničke specifikacije i informacije vezane uz sustav 'zaštite'.

Njemački ministar prometa navodi i kako su postavljena pitanja za druge modele, osim modela Zafira, no Opel 'nije mogao odmah pružiti sve informacije'. Postoji i velika mogućnost da je riječ o drugačijem tumačenju zakona, a gdje je Opel pronašao 'zgodnu' rupu.

Vrijedi podsjetiti kako je prošli mjesec Opel (među još nekoliko proizvođača) odlučio pristati na istraživanje njemačkih vlasti i nadogradnju ukupno 630 tisuća vozila u Europi kako bi se popravio sustav koji je 'pomicao ograničenja iz regulativa'.