NOKIA E72

Odličan mobitel za poslovno dopisivanje

31.05.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Segment mobitela namijenjenih poslovnim korisnicima prilično je jednostavan – uređaj mora sadržavati potpunu tipkovnicu, podržavati korištenje apsolutno svih mail servisa i oblika komunikacije, a usto mora izgledati elegantno. Nokia E72 posjeduje sve navedeno

Nasljednik modela E71 dolazi nam pod oznakom E72 i utjelovljuje sve poznate karakteristike ove Nokijine serije mobitela. Osim poznate potpune tipkovnice te aplikacija namijenjenih poslovnim korisnicima, Nokija je mobitel E72 'obukla' u kućište od nehrđajućeg čelika što je hvalevrijedan potez.

Više mogućnosti u paketu jednakih dimenzija

Što se dimenzija tiče, E72 zadržao je kompaktnost prethodnog modela – 114 puta 58 puta 10 milimetara te težinu od 128 grama, no već na prvi pogled E72 znatno je elegantniji uređaj ako ga usporedimo s modelom E71.

Zaslon Nokije E72 dijagonale je 2,36 inča, razlučivosti 320 puta 240 piksela uz 16 milijuna boja. Uz pripadajuće tipke za upravljanje te potpunu QWERTY tipkovnicu, Nokia je modelu E72 pridodala optički četverosmjerni trackpad; Nokia ga je nazvala Navi key, koji može olakšati upravljanje samim uređajem, no kod korisnika koji se do sada nisu koristili takvim načinom upravljanja, treba proći određeno vrijeme navikavanja.

Ostale pripadajuće bočne tipke omogućuju upravljanje raznim najčešćim mogućnostima uređaja, poput podešavanjem glasnoće i sličnima, no odmah je vidljivo da Nokija u ovaj model nije pridodala tipku za upravljanje ugrađenom kamerom. 'Okidanje' se obavlja preko spomenutog trackpada.

Kad smo već kod kamere, navedimo razlučivost od pet megapiksela (2.592 puta 1.944) s digitalnim zumom 5x, bljeskalicom te ugrađenim automatskim fokusom.

Izvrsna tipkovnica

Potpuna tipkovnica ugrađena u Nokiju E72 otkriva pravu namjenu ovog uređaja – komunikacija, komunikacija, komunikacija. Iako su na prvi pogled minijaturne, na ugrađene tipke vrlo brzo će se naviknuti bilo koji korisnik, a dodaci poput pozadinskog osvjetljenja i strateški raspoređenih funkcijskih tipaka samo dodatno upotpunjuju dobar dojam.

Ranije spomenuti trackpad ili Navi key sadrži tri stupnja osjetljivosti, a čime se trebate poigrati prije nego što odredite koji stupanj vam najviše odgovara.

S hardverske strane Nokiju E72 pokreće procesor na 600 MHz, a za softversku pokretačku snagu zaduženi su Symbian 9.3 OS te korisničko sučelje Series60 3rd Edition. Korisnici koji se do sada njime nisu služili neće moći izbjeći određeni period privikavanja, a stariji će nokijaši sustav savladati odmah.

U radu se ova inačica Symbiana sa spomenutim procesorom pokazala kao odlična kombinacija, bez imalo 'kašljucanja' ili zastajkivanja sustava.

Što se povezivanja i podešavanja mail klijenata i drugih oblika komunikacije tiče, Nokia ništa nije prepuštala slučaju. Podržani su svi oblici bežičnih veza, a upravljanje SMS, MMS i porukama e-pošte dovedeno je do savršenstva, no to nas nimalo ne iznenađuje s obzirom na osnovnu namjenu uređaja. Nećemo detaljizirati, no na Nokiji E72 možete koristiti gotovo koji kod račun da poželite. Da bi se moglo manipulirati uredskim dokumentima, Nokia je u E72 ugradila podršku za gotovo sve.

Multimediju Nokia E72 odrađuje sasvim solidno, upravo onoliko koliko je potrebno na uređajima ove kategorije, no moramo priznati da nas je iznenadila kvaliteta fotografija snimljenih ugrađenom petomegapikselnom kamerom.

Nokijin dućan aplikacija Ovi Store definitivno se brojem dostupnih aplikacija ne može nositi s konkurencijom, no u njemu ćete pronaći sve najpotrebnije aplikacije, poput one za Facebook i slične.

Za kraj navodimo da je Nokia E72 odličan mobitel za poslovne korisnike koji će bez problema odraditi koju god zadaću pred nju postavite. Ako ste u potrazi za uređajem ove vrste, nabavkom Nokie E72 nećete pogriješiti.

SPECIFIKACIJE

Nokia E72

Format uređaja: Monoblock
QWERTY tipkovnica: Da
Zaslon: 2,36 inča, 320 x 240 piksela
Platforma: S60
Ugrađena memorija: 250 MB, proširivo microSD karticom
Radne frekvencije: E72-1 Quad-band EGSM 850/900/1800/1900, WCDMA 900/2100HSDPA
Dimenzije: 114 x 58.3 x 10.1 mm
Težina: 128 g
Poruke i komunikacija: e-pošta, MMS, Video telefonija, Push to talk, chat
Fotoaparat: 5 megapiksela, 2592 x 1944 pixela, 5x zoom, bljeskalica, sutofokus
Video snimanje: 15 fps
Povezivanje: Infracrveno, HSDPA, EDGE, WCDMA, Bluetooth, GPRS, GPS, WLAN

Cijena: 3.499 kuna
Ustupio: Nokia