UPOZNAJTE PASCAL

NVIDIA objavila plan razvoja grafičkih čipova za sljedeću generaciju

28.03.2014 u 07:06

Bionic
Reading

Osim otkrivanja GeForce GTX TITAN Z, najmoćnije grafičke kartice na svijetu, Nvidijin čelnik Jen-Hsun Huang je tijekom jučerašnje tehnološke konferencije u San Joseu objavio i plan razvoja grafičkih procesora ove kompanije. U igru je ušao Pascal, nova obitelj grafičkih procesora koja će slijediti nakon Maxwella

Pascal grafički procesori su dobili ime po francuskom matematičaru iz 17. stoljeća, Blaiseu Pascalu, a od najbitnijih značajki kompanija je izdvojila guste DRAM memorijske module, unificiranu memoriju te NVLink podršku.


Tzv. 3D memorija će omogućiti slaganje DRAM čipova u guste pakete uz široka sučelja, što će ih dovesti u isti dio s grafičkim procesorom. Time će procesor dobivati podatke iz memorije mnogo brže, a sve bi u konačnici trebalo povećati i bandwidth, omogućiti dvostruko veći kapacitet memorije te učetverostručenu energetsku učinkovitost.

Unificirana memorija će omogućiti lakšu izradu aplikacija i iskorištavanje snage procesora (kako GPU-a tako i CPU-a).

NVLink zapravo proširuje komunikacijski kanal između GPU-a i CPU-a, omogućujući protok podataka od 80GB po sekundi u odnosu na dosadašnjih 16GB po sekundi.

Sami Pascal moduli bi se trebali pojaviti tijekom 2016. godine.