BLOCK III

Novi sateliti za precizniji GPS

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 19.12.2011 13:09
  • Objavljeno 19.12.2011 u 12:29
satelit zemlja

satelit zemlja

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Preciznost civilnih i vojnih sustava za globalno određivanje pozicije mogla bi biti opipljivo povećana između 2014. i 2020. godine

Nova generacija satelita, poznatih pod nazivom Block III, poboljšat će preciznost vojnih i civilnih sustava za globalno pozicioniranje, koji će lokaciju moći odrediti unutar tri stope (91,4 centimetra), umjesto dosadašnjih deset stopa (nešto preko tri metra).

Također, imat će dodatne signale namijenjene civilnoj uporabi - jedan je potpuno novi, ostali su već u prvim fazama postavljanja, piše Associated Press, a prenosi Google News

Neće biti veći korak naprijed nego što je to bila postojeća generacija u odnosu na prethodnu, ali će ipak donijeti vrlo opipljivu razliku.

Sateliti tipa Block II počet će zamjenjivati sadašnje u orbiti tijekom 2014. godine. Dizajnirani su za dulji operativni vijek - 15 godina, umjesto sadašnjih sedam do 12. Koristit će novi, međunarodno prihvaćen civilni signal, koji će dijeliti s drugim navigacijskim satelitima. Time će civilnim prijemnicima omogućiti korištenje europskog navigacijskog sustava Galileo i drugih.

GPS je danas praktično sveprisutan. Pronašao je široke mogućnosti primjene u prijevozu, navođenom naoružanju, hitnim službama i operacijama pomoći nakon katastrofa.

Za točno određivanje pozicije na Zemlji potrebno je imati bar četiri satelita na raspolaganju. Zato je važno imati što više satelita, ali i standardizirani signal.

Civilni signal moći će koristiti i vojska, zajedno s vlastitim šifriranim signalom, čija će dostupnost također biti proširena zahvaljujući satelitima Block III.

Nije poznato kad će točno novi sustav biti u potpunosti operativan. Obično je potrebno za početak imati 18 upogonjenih satelita, odnosno 24 za puni pogon. Vojska bi mogla čekati i do 2020. godine prije no što će moći računati na to.

Američke zračne snage namjeravaju kupiti i lansirati 32 nova Block III satelita tijekom idućih par godina, što će koštati oko 5,5 milijardi dolara (više od 30 milijardi kuna), uključujući i nadogradnju zemaljskog sustava za upravljanje.

Po procjenama američkog Kongresa, cijeli bi projekt mogao koštati daleko više - 22 milijarde dolara (1,2 trilijuna kuna) do 2025. godine. Gradnja će vjerojatno biti dodijeljena tvrtci Lockheed Martin, koja je dobila 1,5 milijardi dolara (8,25 milijardi kuna) za izgradnju prototipa, na čijoj izradi već radi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi