KORAK PREMA INTERNETU STVARI

Novi Bluetooth će dulje 'pamtiti' veze

05.12.2013 u 14:56

Bionic
Reading

Zahvaljujući novom izdanju standarda za bežično povezivanje, uređaji će moći ne samo dulje zapamtiti vezu (i time skratiti postupak ponovnog spajanja), već i senzorima prikupljati više podataka odjednom

S izdanjem 4.1 uređaji će moći prikupljati podatke od odvojenih senzora (poput, recimo, onih koji prate rad srca ili mjere temperaturu) te ih preusmjeravati pametnom telefonu.

Podatke će moći preuzimati od više senzora odjednom koristeći pritom žiroskope i druge senzore ugrađene u smartphone. Uređaji će istovremeno moći služiti i kao središnje čvorište i kao periferija.

Novo izdanje donosi smanjenu interferenciju između opreme potrebne za korištenje LTE-a i uređaja koji koriste Bluetooth. Uređaji će dulje moći 'pamtiti' prekinutu vezu, što će olakšati ponovno spajanje jednom kad se opet nađu u dometu.

Dodan je posebni kanal kojim je moguće povezati sve uređaje koji koriste standard 4.1, što znači da će biti moći povezati se sa svime u dometu - televizorima, igraćim konzolama, tabletima, mobitelima - na način sličan onome kakav sad koriste bežični routeri putem IP-a.

S podrškom za IPvS, moći će poslužiti kao platforma za povezivanje 340 bilijun bilijun bilijuna adresa.

Nadogradnju će moći preuzeti i koristiti postojeći čipovi, što ne znači da morate kupovati potpuno novi uređaj ili hardver, piše Verge.

Broadcom je ponudio i zanimljive nove mogućnosti na svom novom sustavu na čipu BCM20736. Na tom jednom komadiću silicija kombiniran je Bluetooth, ARM-ov procesor i bežično punjenje.

U Bluetooth Special Interest Groupu nadaju se kako će time položiti temelje za budućnost u kojoj će uređaji povezani Bluetoothom moći izravno komunicirati s internetom. Time bi ujedno mogli otvoriti put i za stvaranje još tanjih uređaja.