NOVITETI

Nove Xperije: Nabrijane kamere i pametne aplikacije

02.09.2016 u 08:15

Bionic
Reading

Sony je iskoristio nastup na sajmu potrošačke elektronike IFA 2016 kako bi predstavio dva nova top modela, ovoga puta iz serije X

Nova Sonyjeva perjanica Xperia XZ ima metalno kućište sa zaobljenom površinom. Zaslon dijagonale 5,2 inča (13,2 centimera) nudi puni HD (1.080 p), pojačan tehnologijama Triluminos display for mobile i X-Reality for mobile picture engine te dinamičkim poboljšanjem kontrasta.

Pokreće ju 64-bitni četverojzezgreni Qualcommov Snapdragon 820 s X12 LTE-om, podržan s tri GB RAM-a. 32 GB ili 64 GB memorije (ovisno koliko kartica SIM prima) moguće je proširiti do 256 GB karticom mikro SD.

Glavna 23 MP kamera aktivira se iz mirovanja za 0,6 sekundi od trenutka kad dodirnete namjensku tipku za okidanje. Dodane su joj ručne postavke fotografiranja, s mogućnostima kao što su kontrola brzine okidanja i kontrola fokusa, kao i petoosna stabilizacija slike i videozapisa.

Novitet je tehnologija Triple Image Sensing koja koristi kombinaciju već poznatog Sonyjevog senzora Exmor RS for mobile image sa senzorom za laserski autofokus opremljenim tehnologijom koja procjenjuje udaljenost te RGBC-IRi senzorom s tehnologijom prepoznavanja i očitavanja boja.

Prednja kamera ima 13 MP i osjetljivost koja, tvrde u Sonyju, doseže ISO 12.800 te 22-milimetarski/90-stupanjski širokokutni objektiv.

Xperia XZ je dostupna u plavoj, crnoj i platinastoj boji.

Xperia X Compact dolazi s HD (720 p) zaslonom dijagonale 4,6 inča (11,6 cm), šestojezgrenim 64-bitnim Qualcommovim procesorom Snapdragon 650 s tri GB RAM-a i 32 GB memorije (također proširivo do 256 GB). Ostale specifikacije dijeli s većom sestrom.

Dostupna je u plavoj, crnoj i bijeloj boji.

Oba su modela vodootpornai imaju utore za USB-C.

Tu su i nove pametne tehnologije za upravljanje baterijom. Qnovo adaptive charging prati i prilagođava tijek punjenja da bi se izbjegla šteta po pitanju trajnosti baterije, a Battery Care kontrolira punjenje na temelju naučenih navika i izbjegava pretjerano punjenje pauzirajući punjenje kad dosegne 90 posto i dovršava ga tek neposredno pred kraj punjenja.

Xperia Tips također prepoznaje navike korisnika da bi mogla dati personalizirane savjete i preporuke, pomažući vam da optimizirate svoje vlastito iskustvo, a Smart Cleaner automatski povećava performanse čisteći cache nekih aplikacija na temelju naučenih podataka o njihovom korištenju.

Xperia XZ će globalno biti dostupna od listopada, a Xperia X Compact od rujna. XZ će imati izdanja s podrškom za jednu ili dvije kartice SIM.